onsdag 11 februari 2015

Kungälvs hembygdsgård 2014

Hembygdsgården ligger på Fästningsholmen i Kungälv. Den är inrymd i ett hus som prästen  Daniel Wallerius bott i. Han blev utnämnd av kung Gustav IV Adolf till kyrkoherde i Kungälv 1801.

Karta   

Det är danske kungen Christian IV som står där borta. Han var inblandad i Kungälvs historia på 1600-talet. Byggde upp Kungälv sen Kongahälla bränts ner av svenskarna 1612 bland annat. På väggen till vänster hänger ett porträtt av Oscar II. Han var Sveriges kung 1872 - 1907, och Norges kung 1872 - 1905.

Soffa med mera från Mariebergs herrgård.

Ett gammalt kök med en lite ovanlig ställning för strykjärn. 





Karta över Göteborgs och Bohus län från 1881.





Från vänster: Eirik Sveinsson Ejegod. Föddes 1070 och var danernas kung. Till höger om honom står Inge Stenkilsson. Han föddes 1060 och var släkt med Olof Skötkonung och var svearnas kung. Sen har vi Margareta Fredkulla som var diplomat och drottning i Danmark bland annat. Till höger om henne står Magnus Olavsson Barfot. Han föddes omkring 1073 och var Kongahällas grundare och var kung av Norge. 1101 hölls Trekungamötet i Landamäret vid Marieberg i närheten av nuvarande Kungälv där dessa deltog för att reda ut en tvist om rätten att ta ut skatt väster om Vänern.

Ostindisk keramik från 1700-talet.

Vid besöket tog jag några broschyrer också. Här är en om Bohusporten. Det gamla lasarettet på Fästningsholmen ska bli ett besökscentrum med utställningar, bibliotek, café och annat.


Broschyren "Kungälv - nordisk mötesplats i krig och fred". Med några viktiga årtal i Kungälvs historia.

Broschyren "Stadspromenad i Kungälv". Med beskrivningar och historia om olika byggnader och platser i Kungälv.