onsdag 1 april 2015

Veckotidningen Se 1954

Se var en bildtidning som grundades 1938. Den var Sveriges första bildreportagetidskrift med ett nytt sätt att berätta om världen. Den lades ner 1981. Här är ett nummer från juni 1954.

Tidningen innehöll artiklar om örlogsvarvet i Karlskrona, löparen John Landy, Geneviéve de Galard, Henning Sjöström med mera.

På den här tiden var det lite snällare tjejbilder och dom hade inte blivit så lättklädda som dom blev under 1970-talet.
 
Tidningen innehöll givetvis en del reklam. Här är en filmrulle från Ilford. Det var ett brittiskt företag som tillverkade fotopapper, film och annat. Det grundades 1879 och gick i konkurs 2004.

Wrigley´s tuggummin. Inte den långsmala paketen som man är van vid. Wrigley´s är ett amerikanskt företag som grundades 1891 och tillverkade bland annat bakpulver.

Skokräm från Kiwi. Den kom från Australien och lanserades 1906. Den säljs i ungefär 180 länder och dominerar marknaden i en del. Den dominerade även i svenska armén på 1980-talet och dom fick gnida kängor tills mjölksyran kokade. 

Palmolive Brillantine. En hårtrimningsprodukt som bestod av en parfymerad och färgad oljig vätska. Den var avsedd att mjuka upp mäns hår, inklusive skägg och mustascher, och ge ett blankt, välpreparerat utseende. Företaget Colgate-Palmolive har anor ända tillbaka till början av 1800-talet då William Colgate startade sin fabrik i New York. Brillantine lanserades kring år 1900.