lördag 11 april 2015

Mat på mormors vis på 1940-1960-talet

Maten är gjord 2014 efter autentiska recept en familj i Göteborg använt under mitten av 1900-talet. På den tiden fanns det inte så mycket olika kryddor eller mat som nu, så maten kryddades ofta bara med salt, vitpeppar eller socker. Tallrikarna och assietten är från samma familj och tid ungefär.

Kyckling med potatis, sås, morötter, ärtor och sås.  Detta var helgmat som dom hade sällan. Det fanns färska kycklingar i affären så folk köpte det inte så ofta. Det blev mer vanligt när det kom grillade kycklingar. Tillaga den så här: Grilla kycklingen med salt och vitpeppar. Koka hela potatisar med skal eller utan skal. Grönsaker på burk var populärt vid den här tiden och här har jag valt morötter och ärtor som jag värmt. Gör såsen av skyn från kycklingen, salt, vitpeppar, soja och vetemjölsredning. Det kan ha varit nån mer krydda.


Makrillaladåb.  Koka 1-2 cm stora makrillbitar med salt, kryddpeppar, lagerblad, gelatin och dill. Häll upp i formar lagom stora till en portion och låt stå kallt över natten till exempel. Häll upp aladåben på tallrikar och ät den som den är. Jag har här valt en assiett.


Pannbiff med potatis, stekt lök, ärtor, inlagd gurka, lingonsylt och sås.  Gör pannbiffarna av köttfärs, ströbröd, salt, vitpeppar, och rödlök. Stek pannbiffarna. Stek strimlad gul lök. Koka hela potatis med salt. Ibland var det med skal och ibland utan, och dom serverades så också. Gör brunsås av stekskyn, vatten, vetemjölsredning, salt, vitpeppar och soja. Koka ärtor från burk. Ha lingonsylt och inlagd ättiksgurka till. Den här tallriken är lite nyare än dom andra. 


Ugnstekt falukorv med potatismos.   Varianter av denna rätten var vanliga på 60- och 70-talet. Gör så här: Lägg Scan falukorv i skivor i ett ugnsfat. Lägg på äpplebitar, bitar av gul lök, ströbröd och senap. Grilla i ugnen tills det fått lite färg. Gör potatismos av potatis, 3-procentig mjölk, gammaldags smör, salt och vitpeppar.