måndag 8 februari 2016

Barnböcker från 1930-1940-talet


 Barnteatern tionde samlingen från 1938. Med sagospel av Elsa Beskow, Einar Månsson, A Lundbeck, Malin Ödmann,  J Svedelius med flera. Tryckt av Gustaf Lindströms boktryckeri i Stockholm. Här kunde man läsa Tomtarnas julgröt av Elsa Beskow bland annat.


 Tummelunsarna i vänliga skogen av Edith Unnerstad. Tryckt av Rydahls boktryckeri i Stockholm 1949. Edith Alice Unnerstad, född Tötterman 28 juli 1900 i Helsingfors, Finland, död 29 december 1982 i Djursholm, var en svensk författare, mest känd för sina barnböcker. Hon har skrivit många böcker, däribland om familjen Pip-Larsson som har filmatiserats och blivit TV-serie.


Sagoriket av Enid Blyton från 1943. I den kunde man läsa Nissen Hoppsan och nordanvinden bland annat. Boken har lästs och använts av en barnfamilj på Hisingen i Göteborg under samma tid. Enid Mary Blyton, född 1897 i East Dulwich i London och död 1968 i Hampstead i London, var en brittisk författare av ungdomslitteratur. Hon har skrivit många böcker. Bland annat Fem-böckerna, Äventyrs-böckerna, Mysterie-böckerna och Hemliga sjuan-böckerna.