söndag 21 februari 2016

Styrsö Kustsjukhus

Under senare delen av 1800-talet blev Styrsö ett badparadis för bättre bemedlade Göteborgare. Det var främst kring Styrsö Bratten restaurang, hotell med mera uppfördes. Sommartid fanns det ångbåtstrafik mellan Skeppsbron i Göteborg och Styrsö Bratten.

Barnläkaren Peter Silfverskiöld kom hit vid 1880-talets mitt och startade upp sjukvårdsverksamhet. Först i en liten fiskarstuga i Styrsö tången. Verksamheten gick bra och planer på en permanent vårdinrättning tog form. Man hittade en lämplig tomt på sydöstra Styrsö. Sjukhuset planerades för 50 patienter och 1892 stod Hafskuranstalten för skrofulösa barn klar.

Kung Oscar II brukade resa utmed västkusten på somrarna och ett besök var inplanerat även här. Det ledde till kommande finansieringar och stärkte styrelsen i sin ambition att bygga ett helt nytt sjukhus på tomten. En basar på börsen vid Gustav Adolfs torg inbringade 70000 kronor och gav en god grund för det kommande sjukhuset. Styrsö kustsjukhus invigdes 1908. Efter ett riksdagsbeslut lades sanatoriet ner 1951.

Styrsö Bratten under sent 1800-tal. 


Vintersjukhuset från sjösidan. 


 Vintersjukhuset från sydväst.


 Solaltanen.


 Västra flicksalen.


 Ljusbehandling.


 Operation.


Gipsning.


Vykort skickat 1943.