söndag 12 november 2017

Vykort från Schweiz 1962



På bilderna ser man Chateau de Chillon, Sankt Bernhardshundar, Joeur de Cor, Wetterhorn och Le Cervin.

Chateau de Chillon ligger vid Genevesjön och byggdes på 1200-talet. Belägenheten på en klippö var både ett naturligt skydd för slottet och en strategisk plats som kontroll av passagen mellan norra och södra Europa. Lord Byron gjorde slottet känt genom sin dikt The Prisoner of Chillon om François Bonivard, en munk och politiker från Genève som var fängslad på slottet 1530-1536. Slottet innehåller idag ett museum med historiska föremål, bland annat en större vapensamling. Stora delar av slottet är även öppna för allmänheten.

Sankt bernhardshund är en hundras från Schweiz. Den är av molossertyp och räknas till bergshundarna, men har inte haft som huvudsaklig användning att vara boskapsvaktare eller herdehund. Dagens sankt bernhardshund har inte heller varit räddningshund utan är framavlad som sällskapshund.

Joeur de Cor, Alpernas horn, är ett vindmusikinstrument av trä. Framträdde under det fjortonde århundradet och användes från början för att kommunicera på distans i bergen. Det finns främst i Schweiz , men även i Österrike , Tyskland , Frankrike, Polen, Ukraina och Rumänien .

Wetterhorn är ett berg i de schweiziska alperna i närheten av byn Grindelwald. Sir Winston Churchill besteg Wetterhorn 1894.

Le Cervin, Matterhorn, är en bergstopp på 4 478 meter över havet, belägen cirka åtta kilometer sydväst om Zermatt i den schweiziska kantonen Valais och den italienska regionen Valle d'Aosta. Matterhorn är kanske det mest kända berget i Alperna.