fredag 24 november 2017

TV-serien Hundra svenska år

En dokumentär-TV-serie om 1900-talet som sändes i SVT hösten 1999. Producerad av Olle Häger och redigerad av Kjell Tunegård med Hans Villius som berättare. Här kan man se delarna som fanns att få tag i: 
           
Del 1 - Folkhemmet tur och retur
            
Det första programmet är berättelsen om den politiska förvandlingen, från den tid då rösträtt var ett privilegium för några få, över rösträttens genomförande och folkhemmets genombrottsår, fram till Välfärds-Sveriges sötebrödsdagar och 1990-talets massarbetslöshet.


              
                  
Del 3 - Arbete
     
Det tredje programmet berättar om arbete, om skramlande bryggarvagnar i Stockholm och klövjefrakten upp till fäboden i Dalarna, om slit med jord och skog, om jobben som piga och dräng, rallare och kocka, butiksbiträde och bilmekaniker, om flyttlassen in till storstäderna och om det gamla industrisamhällets kapitulation inför tjänstesektorn och datachipsen.
                    

              
                
Del 5 - Jag har varit med om allt som blivit nytt
              
Det femte programmet är en resa med de första elspårvagnarna i Göteborg, med T-fordar och Thulinare, Farmanplan och luftballonger, gengasbilar och Jas. Det är samtidigt en historia om de första glödlamporna, om ishusen och konserveringsapparaterna, tv-apparaterna och cd-spelarna. -Jag har varit med om allt som blivit nytt, sa Hilma Samuelsson i Kosta, 108 år gammal.
    

            
            
Del 6 - Nu har jag kastat min blå overall
                
Det sjätte programmet är en lovsång till ledigheten, friheten och fritidssysselsättningar av alla de slag. Marknaderna och dansbanorna, turismen och skärgårdssomrarna, koloniträdgårdarna, hobbylokalerna och frikyrkomötena. Folkets park, Snoddas, Jussi Björling och charterresan. Och allt som andas äventyr och utmaning. -Nu har jag kastat min blå overall, sjunger Sven-Olof Sandberg 1938, en schlagervärldens kommentar till två veckors lagstadgad semester.
               

           
            
Del 7: Å, dyre prins
                 
Ingenting intresserade de gamla journalfilmarna mer än den kungliga familjen. Det är inte minst därför den sjunde filmen i serien handlar om kung och folk. I borggårdstalet 1914 utmanade Gustaf V de demokratiska krafterna och ännu under andra världskriget var han en maktfaktor att räkna med. Idag har kungen bara en ceremoniell och symbolisk roll. Men uppståndelsen kring de kungliga är lika stor som på Hagasessornas och Lillprinsens tid.