lördag 7 april 2018

Radio Luxembourg

Radio Luxembourg (också känd som "The Great 208", då stationen sände på våglängden 208 m) var en reklamfinansierad engelskspråkig radiostation som spelade en mycket viktig roll i populärmusikkretsar under åren 1933–1939 och 1946–1992. Stationen spelade det allra senaste inom pop- och rockmusik. En artist som spelades på Radio Luxembourg blev därför snabbt känd för en mycket stor publik i Västeuropa.

För att lyssna på Radio Luxembourg fick man ratta in 1440 kHz på mellanvågsbandet. Det var lite dåligt ljud och i mono. Ibland var det bra mottagning och ibland var det störningar så man fick vända sin kassettbandspelare åt olika håll för att få så bra mottagning som möjligt. Man fick också lyssna på kvällar och nätter.

Några av radioprofilerna hette Tony Prince , Bob Stewart , Mark Wesley , Benny Brown och Brian Alldis. Här hör vi bland annat Benny Brown presentera engelska topplistan en tisdagskväll på 1970-talet. Ljudet försvinner lite ett par gånger men hoppa fram några minuter så kommer det tillbaka.