tisdag 17 april 2018

Anvisning om sommarbarnsvistelse 1969

Förr var det vanligt att barn fick resa bort på sommaren och bo hos en annan familj. Försöken med feriebarn började redan 1917 och tusentals barn fick komma ut på vistelse i lantlig miljö under åren. Statsbidrag utgick för att betala barnens resor och vistelse. I Göteborg arbetade Göteborgs skolförenings sommarbarnskommitté med det och detta papperet är från dom. Man får en väldigt fin inblick i detaljerna med resan till sommarbarnshemmet.




Samma papper men lite förstorat. Klicka på bilderna så går det ännu lättare att läsa kanske.







På 1970-talet åkte man ibland med tåg och ibland med buss. I Göteborg samlades föräldrar med sina barn vid Burgårdens gymnasium vid Valhallagatan där de brandgula bussarna stod uppställda. Man kanske mötte ett annat barn som skulle till samma ställe. Barnet hade med sig en resväska eller liknande med kläder och kanske nåt att äta och läsa till exempel. Sen reste barnet med många andra barn iväg med bussen ut på landet eller till en annan stad där sommarföräldrarna mötte upp på respektive ställe.


En resväska som troligen användes till sommarbarnsvistelse omkring 1970.


Man fick komma till en annan miljö och leka, bada och annat roligt som fanns att göra. Man kunde vara där en eller två månader under en sommar och komma tillbaka till samma ställe flera år om man ville. På hemresan kunde barnet transporteras till tåget, åka hem själv och möta sina föräldrar på hemorten.


En gård som var sommarbarnshem. Bilden är från 1972-1973.


En studsboll som köptes i Göteborg på 70-talet och medtogs till gården ovan.