tisdag 4 september 2018

Serietidningen Walt Disney's Klassiker nr 1 1976

Walt Disney's Klassiker var en svensk serietidning med disneyserier som utkom under 1970-talet och början av 1980-talet. Den uppstod som en sidotitel till Walt Disney's Serier, och innehållet bestod i allt väsentligt av serieversioner av disneyfilmer och längre serier av bland annat Carl Barks.

Under åren 1976–1978 utkom fyra nummer om året, samtliga med styvt omslag och medföljande affisch. Det samma gällde för de tre första numren från 1979, men därefter försvann affischerna, liksom numreringen. Dock ökade utgivningstakten något. Det sjätte numret från 1981 blev det sista i serien - vid årskiftet 1981/1982 bytte tidningen namn till Walt Disney's Godbitar.

Priset 5:75 kr för denna var högre jämfört med en vanlig Kalle Anka & Co som kostade 2:95 vid samma tid.

   
Det här numret hade en serie från den amerikanska animerade filmen Svärdet i stenen (engelsk titel: The Sword in the Stone) från 1963, producerad av Walt Disney Productions och baserad på en romansvit med samma svenska namn av T. H. White.

Handling: Ett svärd fastkilat i en sten blir under en period under Medeltiden ett mycket populärt objekt för Englands modiga och starka män, eftersom den som kan dra ut det ur stenen är Englands rättmätige konung. Ingen av de som försöker lyckas dock med uppgiften, och svärdet faller snart i glömska. Pojken Artur arbetar under en tornering som springpojke, och när han har glömt att ta med svärdet han blivit tillsagd att ta med blir han förtvivlad. Han springer in i staden, och får syn på svärdet i stenen, varpå han försöker dra ur det ur stenen - och lyckas! När han överlämnar det blir alla åskådare häpna. Framför dem står Englands rättmätige konung, en ung pojke.