måndag 10 september 2018

Vykort från Luxemburg 1958

Skickat från en svensk på resa till bekanta i Göteborg. På bilden ser man Esch-Sur-Sure som är en liten stad i nordvästra Luxemburg. Staden är känd för sitt slott och dammen som byggdes på 1960-talet för att möta landets dricksvattenbehov.

         
Frimärkena som satt på baksidan gavs ut 1958 med anledning av 1300-årsjubileumet av St Willibrords födelse 658. Han föddes i Northumbria och dog 7 november 739 i Echternach i Luxemburg och var en anglosaxisk missionär, Utrechts första biskop, och frisernas apostel.

Han vördas som helgon i Katolska kyrkan, med festdag den 7 november. 692 började han sin mission bland friserna, sedan han fått fullmakt därtill av påven. År 695 utsågs han till biskop av Utrecht, och begav sig än en gång till Rom för konsekreringen och mottagandet av palliet, som gavs av påve Sergius III den 21 november samma år i Santa Cecilia in Trastevere. Willibrord grundade 698 klostret i Echternach (i nuvarande Luxemburg), och han upprättade en katedral i Utrecht åt sig.

Under Radobods regeringstid gjorde Willibrord ett misslyckat försök att omvända bland annat danerna och deras kung Ongendus. De sista åren tillbringade Willibrord i sitt kloster i Echternach, där han avled och där hans grav finns vilken under medeltiden blev ett pilgrimsmål.

     
Willibrords grav i klostret i Eternach: