lördag 15 december 2018

Göteborg på 1980-talet

Bilderna är tagna av en eller flera okända fotografer och kommer från Peter Okrasinski i Facebookgruppen Gamla bilder från Göteborg.

Korsvägen. Det ser ut som en GDG-buss, spårvagn 5 till vänster och spårvagn 4 till höger. Byggnaden mellan spårvagnarna har byggts om och där finns idag en Pressbyråkiosk. Huset till höger är rivet och där finns idag en damm. Hotellet Gothia i mitten stod klart 1984 så bilden kan inte vara tagen före det. Idag är det tre torn. Det andra byggdes 2001 och det tredje 2012.


Spårvagn 1 på Södra Allégatan. 1987 var hela sträckningen för linjen från Högsbotorp till  Linnéplatsen, Järntorget, Brunnsparken, Redbergsplatsen och Östra sjukhuset. På väggen till vänster står det "Albert och Herbert i Haga" och det handlar såklart om den populära TV-serien och julkalendern som visades under 1970- och 1980-talet. Deras hem skulle föreställa finnas på Skolgatan och den ligger en bit längre bort i bild.


Spårvagn 5 och det gamla hållplatsläget i Brunnsparken. Hållplatsen har flyttats och är idag ungefär där spårvagnen är i bild. Till vänster byggdes 1991 lejonen och Lejontrappan ner till kanalen. Det är också färre flaggstänger idag.