lördag 5 oktober 2019

LP:n Black Sabbath - Black Sabbath från 1970

Det brittiska heavy metalbandets debutalbum. Albumet släpptes fredagen den 13 februari 1970 i Storbritannien, och 1 juni samma år i USA. Redan på debutalbumet blev Black Sabbath förknippade med svart magi och onda krafter då de bluesrockiga, smått psykedeliska låtarna ofta dryftade dylika ämnen, särskilt det legendariska titelspåret och "The Wizard".

Albumet brukar av många ofta räknas som det första riktiga heavy metal-albumet på grund av sina riktigt tunga riff. Soundet hade använts ett år tidigare på Led Zeppelins två första album, men inte riktigt på det här sättet. Dessa riff var krypande och mer hårda än tidigare, och texterna handlar om typiska ämnen för heavy metal-musiken, apokalyptik ("Black Sabbath"), satan ("N.I.B."), och annat ockult.

Byggnaden man ser på albumomslaget nedan är Mapledurham Watermill belägen vid Themsen i Oxfordshire i England. Namnet på kvinnan är avglömt, men gitarristen Tony Iommi sa att hon en gång kom upp på scenen i en Black Sabbath-show och presenterade sig själv.

         
       
         
           

Black Sabbath



Behind the wall of Sleep



N.I.B.



A bit of finger / Sleeping Village / Warning