lördag 18 januari 2020

LP:n Tangerine Dream - Tangram från 1980

En klassisk skiva och en av Tangerine Dreams bästa som jag med glädje lägger upp och lyssnar på. 

1979 träffade Edgar Froese Johannes Schmoelling, som gick med i Tangerine Dream för att återupprätta gruppens triostatus. Denna uppsättning skulle av många fans betraktas som den starkaste i bandets historia.

Det första skivprojektet för den nya uppsättningen gruppmedlemmmar var Tangram (titeln härstammar från ett mycket gammalt kinesiskt pussel). Skivan släpptes våren 1980. Den spelades in i Chris Frankes nya Polygon-studiokomplex i Berlin, och återigen fyllde musiken upp två hela sidor av LP:n och hade ett varmare, nästan symfoniskt ljud än tidigare Tangerine Dream-album. Tangram innehåller förtjusande glimtar tillbaka till den klassiska sequencer-perioden och innehåller också föraningar av den kommande new age-perioden. Tangram anses vara ett av de mest dramatiska album som någonsin släppts av gruppen. Albumet hamnade på den brittiska Top 40-listan.

Skivomslaget är gjort av Monique Froeses vackra och atmosfäriska fotograferande. En mystisk stråle som strålar ut. Och mystiken var ett stort inslag i Tangerine Dream.



    
Låtlista:

00:00 - Tangram set 1
19:52 - Tangram set 2