onsdag 3 februari 2021

Sandpapper köpta i Bjurslätts järn omkring 1992

Tillverkade av företaget Slip-Naxos AB i Västervik som gjorde slipverktyg. Det grundades 1940 då Höganäs-Billesholm AB köpte de båda företagen AB Slipmaterial och AB Svenska Naxos. AB Svenska Naxos grundades 1895 i Lomma och anlade senare en fabrik även i Baskarp. AB Slipmaterial grundades 1913 i Västervik. I början av 1950-talet hade företaget omkring 425 anställda, varav 300 personer i Västervik. Företaget har senare ägts av Winterthur Technologie och hade då omkring 180 anställda. Företaget har numera fusionerats med 3M.
        
             
                 
Bjurslätts järn var en järnaffär på Klövervallsgatan i Bjurslätt i Göteborg. Föregångaren till butiken låg i en av byggnaderna vid Bjurslätts Torg, den parallellt med Arvid Lindmansgatan. 

Från ingången i butiken vid Klövervallsgatan fanns kassan direkt till vänster, och till vänster om den fanns chefens rum och möjligtvis ett annat liknande rum med. Sen kom lunchrummet och toaletterna längs kortsidan. Till höger fanns butiksdelen med hyllor och prylar. Mitt emot ingången var bakdörren till lagret, och till höger om bakdörren var skruv och spik. Utelagret var i början bara en mindre del kring bakdörren, och det var väl inte inslutet med väggar hela vägen. Chefen hette Guregård och ett par av killarna som jobbade där hette Gunnar och Mikael Thorin eller dylikt.