onsdag 22 juni 2022

Filmen Iron eagle från 1986

En militär actionfilm regisserad av Sidney J. Furie med Louis Gossett Jr och Jason Gedrick i huvudrollerna. Även om den fick negativa recensioner och blev jämförd med Top Gun med liknande tema gick filmen ändå ganska bra. Iron Eagle följdes av tre uppföljare: Iron Eagle II , Aces: Iron Eagle III och Iron Eagle on the Attack med Gossett som den enda skådespelaren som medverkade i alla fyra filmerna.
          
Filmen hade Sverigepremiär 26 juni 1986 och visades då på Cosmorama i Göteborg och Sandrews 1 i Stockholm. Den har visats på TV ett antal gånger. En gång på SVT1 1993 och TV3 resten av gångerna. Den senaste var i TV3 4 juni 2004.
              
Handling:
              
Doug Masters, son till den amerikanska flygvapnets veteran överste Ted Masters, är en hetsig civil pilot som hoppas kunna följa i sin fars fotspår. Hans förhoppningar grusas när han får ett meddelande om avslag från Air Force Academy. Saken görs värre när han får nyheten att hans far har blivit nedskjuten och tillfångatagen av den fiktiva arabiska staten Bilya när han patrullerade över Medelhavet.
                   
Trots incidenten som inträffade över internationellt vatten , finner den arabiska statens domstol överste Masters skyldig till intrång i deras territorium och dömer honom till hängning om tre dagar. Då han ser att den amerikanska regeringen inte kommer att göra något för att rädda hans fars liv, bestämmer sig Doug för att ta saken i egna händer och komma på sitt eget räddningsuppdrag.