fredag 17 juni 2022

HI-NRG mix

HI-NRG, High Energy, är en genre inom elektronisk dansmusik. HI-NRG hade sin storhetstid under första hälften och mitten av 1980-talet. Kännetecknande för HI-NRG är dels ett högt tempo, 125-140 taktslag per minut, och att basgången ofta går i staccato och tar över hi-hatens roll i takten.
              
Stilen kan spåras tillbaka till den elektroniska disco som Giorgio Moroder och Donna Summer utvecklade under andra halvan av 1970-talet i det så kallade München-soundet, med I Feel Love som mest kända låt. I en intervju angående den låten myntade sångerskan också uttrycket "high energy" om den nya snabbare varianten på dansmusik.
                  
Stilen populariserades i Europa med låtar som High Energy med Evelyn Thomas (1984) och Searchin' (I Gotta Find a Man) med Hazell Dean (1983-1984). Den brittiska producenttrion Stock Aitken Waterman var tydligt influerade av HI-NRG i sina tidiga produktioner. En av dessa, You Spin Me Round (Like a Record) med Dead or Alive kom att bli den mest kommersiellt framgångsrika låten i genren, den toppade flera europeiska topplistor under 1985.
                    
Kring 1990 hade stilens popularitet falnat och ersatts av House och Eurodance på dansgolven.