torsdag 14 juli 2022

Vykort från 1911 - Kongress om rösträtt för kvinnor

Den internationella rösträttskongressen i Stockholm 1911 var en konferens för den internationella kvinnorösträttsrörelsen som arrangerades i Stockholm under juni 1911, som samlade 110 deltagare från olika delar av världen. Den arrangerades av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR), och har beskrivits som dess största framgång. 

Den internationella rörelsen för kvinnlig rösträtt, International Women Suffrage Alliance (IWSA), arrangerade sedan 1904 regelbundna kongresser. Där sammanträdde representanter från de olika ländernas egna rösträttsrörelser från Europa och Amerika.
                  
Sverige hade under denna tid sällan varit värd för internationella kongresser, och frågan om kvinnlig rösträtt hörde till dåtidens mest uppmärksammade och kontroversiella.

                      
LKPR bearbetade pressen, som ägnade stor uppmärksamhet åt kongressen. Inte bara LKPR:s egen tidning Dagny ägnade stor uppmärksamhet åt den, utan även den övriga pressen. Tidningen Idun utgav ett extranummer enbart om kongressen. Sverige hade under denna tid sällan varit värd för internationella kongresser, och frågan om kvinnlig rösträtt hörde till dåtidens mest uppmärksammade och kontroversiella.

LKPR utsåg Signe Bergman, som var känd för sin organisationsförmåga och hade kontakter i både Storbritannien och Frankrike, att organisera det hela. Selma Lagerlöf höll invigningstalet på Operan, och Ellen Key var huvudtalare på det öppna mötet på Skansen. Kongressen högtidshölls med en offentlig kortege genom de centrala delarna av Stockholm, där kongressdeltagarna färdades under standar efter kvinnliga studenter.