fredag 21 juli 2023

Deep Purple - Space Truckin' live 1972

I januari 1972 återvände bandet för att turnera i USA igen, sedan åkte de över för att spela Europa innan de återupptog det i USA i mars. Medan han var i Amerika, drabbades Blackmore av hepatit, och bandet försökte spela i Flint i Michigan utan gitarrist innan de försökte med Al Kooper. Han repeterade med bandet innan han hoppade av och föreslog istället Spirit-gitarristen Randy California. Han spelade en gång med gruppen i Quebec City 6 april, men resten av denna turné avbröts också.
            
Bandet återvände till USA i slutet av maj 1972 för att genomföra sin tredje Nordamerika-turné (av totalt fyra det året). 

En Japan-turné i augusti samma år ledde till ett dubbelt livealbum, Made in Japan. Ursprungligen avsedd som en utgåva endast för Japan, blev dess världsomspännande utgivning en omedelbar hit och nådde platinastatus i fem länder, inklusive USA. Det är fortfarande ett av rockmusikens mest populära och sålda livealbum. Space truckin´ finns även med på albumet Made in Japan. En av de bättre sidlånga låtarna som gjorts.
                
Här är dom 1 mars 1972 i Köpenhamn: