lördag 31 augusti 2024

CD:n Chess från 1984

En svensk/brittisk musikalskiva från 1984 med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och sångtexter av Tim Rice.
         
Från konceptalbumet släpptes singeln One Night in Bangkok, sjungen av Murray Head och med Anders Glenmark i refrängen, som blev en stor hit runtom i världen och nådde plats tre på amerikanska Billboardlistan. Singeln I Know Him So Well, framförd av Elaine Paige och Barbara Dickson, låg på förstaplatsen på Englandslistan i fyra veckor. 1985 filmades musikvideor till One Night in Bangkok, Nobody's Side, The Arbiter, I Know Him So Well och Pity the Child i regi av David G. Hillier.
              
               
Trots att huvudpersonerna i Chess inte var avsedda att representera några verkliga personer, var amerikanen Freddie löst baserad på schackstormästaren Bobby Fischer, medan delar av berättelsen kan ha inspirerats av de ryska stormästarna Viktor Kortjnojs och Anatolij Karpovs schackkarriärer.
            
Urpremiären av musikalen ägde rum på Prince Edward Theatre i Londons West End 14 maj 1986, där den sedan gick i tre år i totalt 1 130 föreställningar. Huvudrollerna spelades av Elaine Paige (Florence), Murray Head (Freddie) och Tommy Körberg (Anatolij). Trevor Nunn svarade för regin och Anders Eljas för musikarrangemang.
            
2015 sattes konsertversionen av Chess upp som en turné i Sverige. Huvudrollerna gjordes då av Anders Glenmark (Freddie), Philip Jalmelid (Anatolij), Gunilla Backman (Florence) och Sarah Dawn Finer (Svetlana). Förutom att Anders Glenmark återkom till musikalen som sångare, återkom även dirigent Anders Eljas och musikerna Svante Persson, Per Lindvall, Lasse Wellander och Peter Ljung. De fyra sistnämnda var alla med vid den första konsertversionen av Chess, hösten 1984.
               
              
Här kan man lyssna på skivan:
                           

Låtlista: 
       
Merano
The Russian and Molokov / Where I Want to Be
Opening Ceremony
Quartet (A Model of Decorum and Tranquility)
The American and Florence / Nobody's Side
Chess
Mountain Duet
Florence Quits
Embassy Lament
Anthem
Bangkok / One Night in Bangkok
Heaven Help My Heart
Argument
I Know Him So Well
The Deal (No Deal)
Pity the Child
Endgame
Epilogue: You and I / The Story of Chess / You and I (repris)