söndag 26 september 2021

Filmen Pansarkryssaren Potemkin från 1925

En sovjetisk stumfilm från 1925 av regissören Sergej Eisenstein. Filmen ses som ett av filmhistoriens mest inflytelserika verk.
        
Handling: 

Filmen skildrar ett delvis verklighetsbaserat skeende från revolutionsåret 1905, då matroser på ett tsarryskt örlogsfartyg gjorde myteri på politiska grunder. Potemkins besättning gjorde uppror och gick över från att ha tjänat inom Svartahavsflottan, till att stå på den ryska revolutionens sida. Revolten på Potemkin var den första revolutionära massaktionen inom flottan och armén, och första gången tsaren miste en betydande stridsenhet till revolutionen. Dock slutade revolten med nederlag, och matroserna ställdes inför rätta, sändes till straffarbete eller avrättades.
             


Filmen blev känd för sin scen från Odessatrapporna. Där skildras hur flyende människor i flera minuter springer nerför trappan. I verkligheten skulle det inte tagit mer än en halv minut, men Eisenstein drar ut på scenen och bygger upp spänningen genom att klippa växelvis mellan det flyende folket och soldaternas stövlar. Ibland visas någon enstaka person eller detalj under en kort stund, men tyngdpunkten läggs på att skildra helheten.