måndag 27 september 2021

TV-sändningar i Sverige 2 augusti 1980

Det här var en lördag. Det fanns bara två kanaler och folk hade tjock-TV. OS i Moskva pågick. På kvällen var det en högtidsstund för ungdomar med rockgalan Rock 300. 


TV 1

17.50 Helgmålsringning från Lungsunds kyrka. Från 5/8 1972
17.55 Aktuellt och väder. Textat.
18.00 OS i Moskva. Fotbollsfinalen i direktsändning
20.00 Lilla Journalen. Johnny Halliday, 20 år med popen. Den franske veteranen jubilerar. Norge slår till igen: Först köpte de gamla lyxkryssaren "France" som blev "Norway". Nu har de köpt gamla "United States" också och sätter den i trafik. Lenins våning i Kreml blir museum. Rymdskämt. Britterna skojar till med ett pedaldrivet rymdvidunder och en astrokatt. Konstkonservering i Kassel - så går det till. Redaktör Ingrid Schrewelius.
20.15 Sommar i stan. Underhållning från Göteborg. I kväll startar en serie på fem program från Göteborgs-TV med fem olika programledare. Första avsnittet leds av Bernt Eklundh, kulturskribent och författare. Hans tema är "Kärlek och semester": Hur klarar samlevnaden de enorma krav på avkoppling och förlustelse vi har på den lediga månaden? Han samtalar med psykologen Barbro Lennér-Axelsson, författaren och prästen Bengt Inghammar samt sångerskorna Mia Sandberg och Nannie Porres. Nästa lördag leds programmet av Maria Scherer och övriga programledare är Ann Smith, Ingvar Oldsberg och Carin Mannheimer.
21.00 Aktuellt och väder
21.15 - 0.00 ca. Sammandrag från OS. Finaler i boxning, kanot 1 000 meter och fotboll.

TV 2

14.00 OS i Moskva: Boxningsfinalerna och finalen i kanot 1 000 meter. Direktsändning.
18.00 Serierepris. I Vår Herres hage. Repris från tisdagen av del 2 av 13 i den nya omgången av serien om en grupp veterinärer i Yorkshire på 1930-talet.
19.00 Om barn i Turkiet: Lärlingar. Det är inte roligt när man inte har något att göra. Men för arbetarbarnen i Turkiet kan det vara tvärtom. Många av dem arbetar i verkstäder och tillverkar glas, slipar bilplåt, monterar cyklar och annat på heltid. En kortfilm av Muammer Özer.
19.30 Rapport med väder
19.45 Vandring på ett 300-årigt varv: Carlcrona 300 år. Vi gör en historisk rundvandring på varvet under ledning av museiintendenten Peter von Busch.
20.30 USA en gång: Pionjärer - proletärer - visionärer. Till Amerikas tidiga historia i modern tid hör också den amerikanska arbetarrörelsens era kring sekelskiftet. Dess historia skildras av den kvinnliga filmaren Deborah Shaffer. I filmen intervjuas 80-90-åringar som varit med om att skriva internationell fackföreningshistoria. Filmen har fått många lovord i USA, bland annat på framträdande plats i New York Times.
22.00 - 01.00 Direktsänd gala: Rock 300. En rockgala i idrottshallen i Karlskrona med Gyllene Tider, Rick Wakeman Band, Shu-Bi-Dua och Zkiffz med Björn Skifs. Programledare: Bengt Grafström.
          
          
Fotbollsfinalen i OS i Moskva mellan Tjeckoslovakien och DDR:




I vår herres hage del 2. Engelska titeln var All Creatures Great & Small.




Här är Rick Wakeman under Rock 300 från idrottshallen i Karlskrona. Programledare är Bengt Grafström känd från radioprogrammet Lördagsbiten bland annat.

Rick Wakeman var medlem i den progressiva rockgruppen Yes men har även gjort mycket solo. Han har medverkat som studiomusiker på bland annat David Bowies Space Oddity. I sin ungdom var han en pionjär inom användandet av elektriska keyboards och han är känd för att använda instrument såsom hammondorgel, mellotron, Fender Rhodes, moog och fullskaliga orglar.