onsdag 15 september 2021

Hedebyborna

En svensk dramaserie i regi av Håkan Ersgård. Serien bygger på Sven Delblancs romanserie Åminne (1970), Stenfågel (1973), Vinteride (1974) och Stadsporten (1976).

TV1 producerade serien och första avsnittet hade premiär den 23 oktober 1978. Det sista avsnittet sändes den 9 maj 1982.

Signaturmusiken är andra satsen ur Franz Berwalds symfoni nr 4 Ess-Dur, Sinfonie naïve.

Serien repriserades i SVT i början av 1990-talet samt under sommaren 2009 och finns även som DVD-box. I en omröstning arrangerad av filmprogrammet Kino i Sveriges Radio P1 2010 utsågs Hedebyborna till den bästa svenska TV-serien någonsin. Serien finns också med i boken Tusen svenska klassiker (2009).

Handling: 

Hedeby är en liten by i Sörmland där inte mycket har förändrats under århundradena. Baronen på sin herrgård Valla utanför byn anställer några av byborna, men enligt ryktena riskerar han konkurs. Allt är inte heller frid och fröjd bland byborna. Den årliga årensningen leder till diskussioner och konflikter. Torparen Sixten Svensson håller sig gärna undan när det kommer till arbete, men däremot framme när det kommer till att ta sig en pilsner. Hans dotter Märta vill inget hellre än att lämna byn och få uppleva något mer än denna sömniga och torftiga tillvaro.


Här är ett intro. Den som vill se hela TV-serien kan göra det här i SVT play. 
             
               
             
Boken av Sven Delblanc från 1993. Det hade kommit andra utgåvor tidigare.