fredag 17 januari 2014

Gamla saker från förr


Grundig-radio. Bild 1 av 2.


Grundig-radio. Bild 2 av 2. Här kunde man se de olika stationerna på radiobanden och ratta in efter önskemål.
Ett fat gjort av "Prima nysilver".

Symaskin av märket Husqvarna. Husqvarna började tillverka symaskiner 1873 och det blev snabbt den mest betydande tillverkningen.

Veckotidningen Hvar 8 dag nr 40 1918. Tidningen utkom i 35 år med start 1899. Det här numret hade artiklar om bland annat Göteborg och Uppsala, och många fotografier och reklam.

En ask Magnecyltabletter från Militärapoteket i Stockholm. Militärapoteket inrättades 1940 i Karolinska sjukhuset i Stockholm. De hade uppgiften att vara ett verkställande organ för läkemedelssektionen i Försvarets sjukvårdsförvaltning och att tillgodose såväl försvarsväsendets som Karolinska sjukhusets behov av läkemedel.

En ca 10 cm hög porslinsfigur.

En symaskin av märket Singer. Skådesspelaren Isaac M. Singer började redan på 1850-talet utveckla den första symaskinen med hjälp av den amerikanske uppfinnaren Wilsson som 1852 patenterade en frammatare med refflad översida som förde fram arbetsstycket och sedan sänktes ned och återfördes. Hundratals olika fabrikat världen över såg dagens ljus och en massmarkand skapades. På 1920-talet ansågs de flesta hushållen ha en egen symaskin i Sverige. 

En gammal telefon.

En våg med texten "SKF kullager Ticka" från 1960-talet kanske.