fredag 28 mars 2014

Mat på mormors vis på 1940- till 1960-talet

Till middag kunde man ha dillkött med potatis. Man kokade kalv- eller nötkött, hällde i mjölk, mycket dill, salt, vitpepparkorn och lite ättika. All mat på denna sidan är efter autentiska recept från 1940- till 1960-talet. Många rätter kunde göras i många år.
Tallrik från Rörstrand som har använts här.
Här är stekt sill med potatis och lingon som var en vanlig rätt förr. Potatisen är kokad på vanligt vis med salt. Sillen är köpt i fiskaffär, panerad med skorpmjöl och stekt i Milda margarin och salt. För att göra sky häller man lite mjölk i stekpannan som sillen stekts i. Sen häller man skyn över potatisen. Det blir som sås fast utan mjöl i. Lingonen är vanlig sötad lingonsylt. Till detta ett glas mjölk.
Ett vanligt dricksglas på den tiden.

Samma dricksglas fyllt med mjölk.
Till dessert kunde man ha mannagrynspudding med saftsås. Puddingen görs som mannagrynsgröt av mannagryn, mjölk, salt och socker men lite tjockare än vanligt. Man häller i den nykokta och varma gröten i en liten form, låter svalna en stund i kylskåpet och vänder den sen upp och ner över ett fat. Saftsåsen görs av blandsaft, potatismjölsredning och socker. Man häller den svalnade saftsåsen över puddingen. Detta är upplagt på en assiett från omkring 1960-talet, men det hade varit bättre med en tallrik som synes.