torsdag 5 juni 2014

Mat på mammas vis på 1970- och 1980-talet

Maten är gjord i nutid efter autentiska recept från den tiden. Tallrikarna, glaset och gaffeln är från 1970-talet och från samma familj som recepten.

Isterband med potatis och rödbetor: Ta bort skinnet och smula sönder Småländska isterband och stek med Milda margarin. Skala potatis och koka hela med salt. Dela potatisen med gaffeln på tallriken. Till det har man Felix rödbetor.

Kalops med potatis och rödbetor: Stek nötkött med Milda margarin. Krydda med lagerblad, kryddpeppar, salt. Gör sås av vatten, vetemjölsredning. Låt köttet koka i såsen en liten stund. Skala potatisen och koka dom hela med salt. Dela dom på tallriken med gaffeln. Till det har man Felix rödbetor. Ett glas med mjölk från Arla med fetthalt på 3 procent var en vanlig dryck till maten.


Kräm av blandad torkad frukt: Köp en påse med blandad torkad frukt, till exempel plommon, aprikos, päron och äpple. Lägg frukten i blöt några timmar. Koka dom i vatten så att dom går sönder lite. Sockra. Häll i potatismjölsredning. Rör bara lite grann. Krämen äts helst lite varm, men det går bra om den är kall med. Här upplagt i en djup tallrik.


Kålpudding med potatis, sås och lingon: Stek vitkål med Milda margarin och lite sirap. Eventuellt socker om man inte har sirap. Rör ihop köttfärs, skorpmjöl, salt, vitpeppar. Ibland var det ägg i med. Rör ihop vitkålen med det andra och lägg det platt i ett ugnskärl. Grilla i ugnen på ca 175 grader ca 45 minuter tills den blivit brun. Skala potatis och koka dom hela med salt. Gör sås av Blå band brunsås. Dela potatisen med gaffeln på tallriken. Häll sås över potatisen. Till det har man lingonsylt.


Stekt torsk med potatis och lingon: Stek torsk med Flora eller Milda margarin och salt. Skala potatisen och koka dom hela med salt. Dela potatisen med gaffeln på tallriken. Till det har man lingonsylt. Men ibland var det utan lingonsylt.


Stuvade fiskbullar med potatis: Använd Abbas fiskbullar i buljong. Gör sås av buljongen, mjölk, vetemjölsredning, salt och vitpeppar. Lägg fiskbullarna i såsen när den är klar. Skala potatis och koka hela med salt. Dela potatisen med gaffeln på tallriken. Abbas fiskbullar fanns även på den tiden.


Stuvade makaroner med falukorv: Gör sås av mjölk, salt, vitpeppar, vetemjölsredning. Koka vanliga makaroner med salt. Häll i makaronerna i den varma såsen. Stek runda skivor av Scans falukorv. Lägg upp stuvningen och korven och ta Felix ketchup på. Scans falukorv och Felix ketchup fanns även på den tiden.

Vitkålsstuvning, falukorv och potatis: Skär kål i 1 cm stora bitar. Koka den i vatten, salt och vitpeppar ca 20 minuter. Tillsätt mjölk och vetemjölsredning och koka upp. Skala potatis och koka hela med salt. Dela potatisen med gaffeln på tallriken. Stek runda skivor av Scans falukorv med Milda margarin.

Spagetti med köttfärssås: Stek köttfärs och lök med Milda margarin och grillkrydda. Häll i vatten, Felix ketchup och vetemjölsredning för att göra sås. Koka spagetti med salt. En enkel men väldigt god rätt.

Kyckling med potatis och kokta ärtor: Lägg en hel kyckling på ett ugnsfat med vatten i botten, och allkrydda och smörklickar (Flora) ovanpå. Grilla den i 1,5 timma och ös den efter halva tiden. Skala potatis och koka dom hela med salt. Dela dom på tallriken med gaffeln. Värm ärtor på burk. Det kunde även vara kokta morötter, eller en blandning av ärtor, majs och paprika. Det fanns såna färdiga frysta blandningar att köpa i påsar förr. Gör sås av kycklingskyn, soja, vetemjölsredning och kanske lite mer vatten. Låren var alltid populärast så då fick ett sånt hamna på tallriken här. Förr fanns även en påse med delar inuti kycklingen. Och halsen var rätt god.