tisdag 10 mars 2015

Mellanstadiets skolböcker på 1970-talet

Dessa böckerna har använts av samma elev under mitten av 1970-talet i en skola i Göteborg. En del böcker har levt kvar in på 1980-talet medan andra har funnits bara vid denna tiden.

Engelskabok Okay workbook årskurs 4. Bild 1 av 2. Man började läsa engelska i årskurs 3 på den här tiden, så lite grann kunde man i fyran.

Engelskabok Okay workbook årskurs 4. Bild 2 av 2.

Engelskabok Okay textbook årskurs 4.

Tabeller till OÄ-boken i årskurs 4.     Wikipedia om Hermods  

Handskrivning 2A. Årskurs 5 kanske. Bild 1 av 2. 1975 infördes en ny skrivstil, den så kallade SÖ-stilen. Den var enkel men inte lika fin som äldre tiders skrivstil. Målet var att den skulle vara lättläst och fri från utsmyckningar. Men stilen fick mycket kritik under 1980-talet och skulle reformeras ytterligare.

Handskrivning 2A. Årskurs 5 kanske. Bild 2 av 2.

Svenska på mellanstadiet övningsbok. Kanske årskurs 4. Bild 1 av 2.

Svenska på mellanstadiet övningsbok. Kanske årskurs 4. Bild 2 av 2.

Okay textbook 5. Engelskabok för årskurs 5. Den gavs ut 1973. Bild 1 av 2.

Okay textbook 5. Engelskabok för årskurs 5. Bild 2 av 2. Gloslistor till varje stycke fanns längst bak i boken och man fick ofta hemläxa då man skulle lära sig glosorna. Sen fick man prov på det i skolan.

Engelskabok Okay workbook. Årskurs 5.

Hermods svenska för mellanstadiet. Årskurs 5. Bild 1 av 2.

Hermods svenska för mellanstadiet. Årskurs 5. Bild 2 av 2.

Vad var det jag läste. Svenskabok. Årskurs 5 troligen. Man hade även böcker i denna serien på lågstadiet.

Ordkunskap b. Kanske årskurs 5. Bild 1 av 2.

Ordkunskap b. Kanske årskurs 5. Bild 2 av 2.

Oä för mellanstadiet. Troligen årskurs 5. Oä betyder orienteringsämnen och fanns mellan 1962 och 1994. I mellanstadiet innefattade det kristendomskunskap, samhällskunskap, historia, geografi och naturkunskap. Jag tror att man hade ämnet oä mest under mellanstadiet. Man hade en lärare i alla ämnen. I högstadiet delades det upp i de egna ämnena biologi, samhällskunskap, historia och religion och man fick olika salar och lärare i ämnena. Det tillkom fysik och kemi också. I lågstadiet hade man hembygdskunskap och kristendomskunskap. Bilden på framsidan här är för övrigt från Alperna.

"Att välja till årskurs 7 8 9" som gavs ut 1978. När man gick i sexan och mellanstadiet närmade sig sitt slut var det dags att tänka på högstadiet och vilka val man skulle göra bland annat. Det fanns ju allmän eller särskild matte, engelska och tyska, metall, ämneslärare, olika salar och annat som var lite annorlunda mot mellanstadiet. Då fick man den här broschyren. Bild 1 av 2.

Att välja till årskurs 7 8 9. Bild 2 av 2.