lördag 14 mars 2015

Gammaldags mat

Det här var sådan mat som man åt förr, kanske under tidigt 1900-tal. Sill, potatis och korn var vanlig mat i enklare hem.

Ugnsgrillad sill: Blanda sillbitar, ägg, mjöl, lök, smör, salt och grädde. Lägg det i ett smort ugnskärl. Strö ströbröd över och grilla i ugnen. Ha potatis till.

Korvkaka: Koka korngryn med salt. Blanda i lite mjölk och koka tills det blir gröt. Mixa lever, lök, ägg, sirap, salt, mejram och peppar. Eventuellt russin. Blanda allt när det svalnat. Grilla i ugnen i 45 minuter eller tills det fått lite färg på ytan. Till det kan man ha vitkål- och lingonsallad, eller grönsallad och lingon. Man kan ha i köttbuljong i korvkakan och rödbetor till och då är det lite likt pölsa.

Spickesill: Skiva rå, saltad sill som lagts i blöt över natten. Koka potatis med skal. Häll gräddfil och strö finhackad gul lök och gräslök över. De andra rätterna ovan var hyfsat goda. Men den här var inte det så jag vill inte rekommendera den. Det var sillen som inte var bra och den hade varit godare om den var panerad och stekt till exempel.