lördag 4 juli 2015

Fjädermolnsgatan i Göteborg förr


Fjädermolnsgatan 2-24 i Göteborg på 1980-talet. På den tiden var husen mjölkvita med gråa balkonger. De två närmaste husen har döpts om till Södra Fjädermolnsgatan, och de två längst bort till Norra Fjädermolnsgatan i samband med renoveringen i början av 1990-talet. Husen fick en annan färg och trapporna, buskarna och lekparken byggdes om. Tidigare hade lekparken en stor sandlåda närmast med trekantiga träbyggnader med ryggåstak, stora traktordäck fastsatta i asfalten, en annan sandlåda med en ställning med gungor, bänkar, ett litet hus som användes som fritidsgård och en liten avdelning med fyrkantiga små planteringar.


Så här såg entrén ut till Fjädermolnsgatan 8 och flera av de andra uppgångarna med. Entreporten var gjord av brunt metallgaller som man kan se i bilden nedan. Det gråa stengolvet i entréerna bestod av avlånga plattor. På väggarna var det olika mönster i varje uppgång. Metalldörrarna till hissen och trapphusen var vita. Innanför den högra dörren var det en trappa som ledde ner mot källarvåningen. Dörren i mitten hade trappa upp till de övre våningarna. Trapporna var av sten och var gråa med prickar på. Väggarna var målade med prickar på också. Det fanns två metallräcken som följde hela vägen mellan våningarna. En del barn gillade att åka på dom. Dörren till vänster i entrén var hiss. Den var gjord av Siemens. Hissknappen var svart och det fanns en röd och en gul lysande lampa. Det lyste gult när hissen kom och rött när den åkte nån annanstans. Inne i hissen var det gröna väggar och ett ljust golv. På en metallskiva satt det svarta våningsknappar. Under varje knapp fanns en symbol. Det var kanske barnvagn, tåg, docka, boll, bil, cykel och grävskopa. Tåget var på våning 2 och bollen på våning 5 helt säkert. I hissdörren fanns en smal glasruta med ett metallnät inuti. Från början var det inget nät, men dom slogs sönder så man bytte till nät. Runt glasrutan var det en metallram på utsidan av hissen.

Så här såg entréportarna ut på Fjädermolnsgatan förr.


Skiss över en del av källarvåningen på nr 8-12.

Skiss över en fyrarumslägenhet på Fjädermolnsgatan 8. De såg likadana ut i de andra husen. I alla rum var det gråa plastgolv förutom vardagsrummet som hade trägolv. WC:na hade blågröna plastgolv och ljusgröna plastväggar med ljusa prickar på.
Skiss över en enrumslägenhet på nr 8. Den var belägen mot väster. De såg likadana ut i de andra husen. Vardagsrummet blev lite för långt på högra sidan. Balkongerna stack ut en bit från husväggarna. I alla rum var det gråa plastgolv förutom vardagsrummet som hade trägolv. WC:t hade blågrönt plastgolv och ljusgrön plastvägg med ljusa prickar på.


Utsikt från nr 8 mot Svartedalsskolan och Svartedalens sjukhem på 1970-talet. Det var vanligt att barnen lekte på berget där. Till höger utanför bild fanns en liten avsats man kunde gå upp på berget på. Man kunde även komma upp på berget längst bort till höger. I mitten av bilden fanns en pöl. Till vänster fanns enebuskar och en liten hylla där man kunde sitta. Tre av de fyra husen hade små berg på östra sidan. Däremellan var det gångbanor ut till gatan.


Fjädermolnsgatan sedd från Varmfrontsgatan 1970. Det är flera saker som har ändrats i bilden. Det gula daghemmet nere till höger har rivits och dom byggde höghus där omkring 2009. Gräsplätten på andra sidan vägen har bebyggts. På 1990-talet revs skorstenen och Trättebäcksskolan, och husen på Fjädermolnsgatan renoverades och fick ett annat utseende. 


Fotbollsplanen utanför Fjädermolnsgatan 14-18 kanske omkring 1973. Den långa personen i grå kavaj till höger är Lars Bengtsson som var lärare i svenska och engelska i Svartedalsskolan i många år.  


Ett kök på Fjädermolnsgatan 8 kanske omkring 1971. Det verkar vara i jultid och julgardinerna är uppsatta. 


Köket på Fjädermolnsgatan 8 1970-1971. Det blir fläskkotlett till middag. Och troligen också potatis, sås och syltlök. Dörren där borta ledde in till grovköket.


Likadant medicinskåp som fanns i skåpen i köken på Fjädermolnsgatan.


Öppet medicinskåp.


Såna här lister fanns i rummen.


Nyckel till sovrummen, klädkamrarna och vardagsrummen.


Tryckknapp av samma typ som fanns i trapphusen och källarna på Fjädermolnsgatan. Efter en stund så släcktes ljuset automatiskt. Då lyste knappen rött så att den syntes i mörkret. Man slog till den för att ljuset skulle tändas igen. Ibland var knappen borta och då stack två sladdar ut. Man kunde få en rejäl stöt på dom.


Bekanta Fjädermolnsansikten utanför nr 6. De var med i den lokala hyresgästföreningen eller nåt sånt.


Södra ändan av garaget på Fjädermolnsgatan i Göteborg på 1980-talet. Det var av grå betong med en mörkgrön garageport på denna sidan. Porten kunde öppnas med en nyckel på utsidan och ett rep på insidan. Det var tre våningar, varav de två nedre inomhus och den övre utomhus. I alla våningar fanns en biltvätt. På västra sidan fanns två portar till på de nedre våningarna. Det fanns en dörr längst i norr till det nedersta planet. På östra sidan var det ett berg med en skog, på norra gräsmatta och en väg till panncentralen och på västra sidan en väg utmed hela Fjädermolnsgatan. Garaget byggdes om i början av 1990-talet. Gatan delades då upp i Södra och Norra Fjädermolnsgatan och man kunde inte åka hela vägen längre.


Fjädermolnsgatan 24-2 i Göteborg på 1980-talet. De två närmaste husen har döpts om till Norra Fjädermolnsgatan, och de två längst bort till Södra Fjädermolnsgatan. Framför husen var det en lång gångbana som sträckte sig ända ner till husen längst bort. Utanför den var det här närmast en grusad fotbollsplan med två vita metallmål. Längre bort till höger i bild en fyrkantig asfaltsplan, och längst bort en likadan grusad fotbollsplan. I början av 1990-talet togs fotbollsplanerna bort och ersattes av flera låghus och nya gångbanor. Till vänster utanför bild låg den gula Trättebäcksskolan och en liten väg som också togs bort och ersattes av låghus.


Fjädermolnsgatan 20-24 sedd från Sommarvädersgatan 1987.


Skiss över en femrumslägenhet på Fjädermolnsgatan 24. De såg likadana ut i de andra husen på Fjädermolnsgatan och var belägna längst norrut i varje hus.



Utsikt från nr 24 på 1970-talet troligen. Det fanns två grusplaner och en asfaltsplan mellan dom. Det var tre vita mål av metall på den vänstra planen och två på den högra. Strax utanför bild till höger fanns en sten som folk brukade sitta på. Idag är det låghus och garage här. Husen på Daggdroppegatan där uppe till höger har renoverats utvändigt och bytt utseende. De båda skorstenarna har rivits eftersom man inte får värmen från panncentraler längre. Man ser också en del av den gamla stigen upp till hållplatsen och det gamla utseendet på hållplatsen till vänster. Det vita metallstängslet utmed Sommarvädersgatan har också tagits bort.


Vägen upp till panncentralen på Fjädermolnsgatan sedd från nr 24 på 1970-talet troligen. Man ser norra ändan av garaget. Där fanns det plats för biltvätt. Många lekte med vattenslangarna. Mellan panncentralen och garaget kunde man klättra upp på garaget. Bakom panncentralen fanns en stig ner mot Svartedalen och Krabbeliderna. Idag finns husen på Bymolnsgatan där.


Det var inte ovanligt att man matade måsarna, och här bjuds en på en godbit för att den skulle fotograferas på nr 24 1985-1986.


Den numera rivna panncentralen på Fjädermolnsgatan i Göteborg på 1980-talet. Panncentralen försåg husen på Fjädermolnsgatan med värme på 1970-talet. En tankbil kom och tömde olja som användes vid förbränningen. En del tyckte det var spännande att klättra upp i den höga skorstenen. Gatan har döpts om till Norra Fjädermolnsgatan.


Fjädermolnsgatan 12-24 sedd från berget mellan Krabbeliderna och Svartedalen 1987.



Trättebäcksskolan strax norr om nr 24 på 1980-talet. Troligen i samband med rivningen omkring 1989. Här fanns innan en ballettskola i den högre delen som var gymnastiksal och en fritidsgård i delen till vänster. Där kunde man spela biljard bland annat. På hitsidan fanns en trappa ner till ett utrymme som också användes som fritidslokal ett tag. På andra sidan fanns en asfaltsplan. En del klättrade upp på huset ibland från andra sidan. Det gick även att klättra ner på denna sidan. Gatan har numera döpts om till Norra Fjädermolnsgatan, och här ligger ett trevåningshus.


En spelning vid Trättebäcksskolan 1989. Det var lokala band med killar som bodde på Fjädermolnsgatan och området där omkring. Jag har glömt vad banden hette men det spelades nog en del Metallica. 
      
Alla skulle vara med i band på den tiden. Även jag och en kompis pratade om att starta ett band som hette Enterprise men det blev inte av. Sen började jag och en annan kompis träna i en lokal vid Jättesten men det blev inte så mycket med det heller.
              
            
I början av 1990-talet började Fjädermolnsgatan renoveras utvändigt och invändigt. Husen tömdes på hyresgäster och det blev stora förändringar i utseendet. Husen var först mjölkvita med gråa balkonger och sedan blev dom rödbruna med inglasade balkonger. Här ser man nr 8-24.


Nr 12-2 omkring 1992.


Fjädermolnsgatan 24 i Göteborg under ombyggnad 1989 fotat från panncentralen. Den numera rivna panncentralen försåg husen med värme på 1970-talet bland annat. Framför huset bakom buskarna låg ett trevånings garage. Gatan döptes om till Norra Fjädermolnsgatan i samband med ombyggnaden. Här vid panncentralen ligger numera låghusen på Bymolnsgatan.


1992-1993. Balkongerna har tagits bort och högre utbyggnader har gjorts på taket.


Troligen nr 20-24 1992-1993.


Gungorna i lekparken 2006. De togs bort några år efter och ersattes med nya. Till vänster fanns en stig upp mot tapparna som var där uppe. Först var det Murco, sen Statoil. Kanske BP ett tag med. Numera är det affären Netto. Till höger fanns även en stig bort mot tennisplan och fotbollsplan.


Gungorna i lekparken 2006.


Tennisplanen strax norr om lekparken har funnits sedan 1970-talet ungefär. Det var grå asfalt som var ojämn och inte helt horisontell. Vattenpölar bildades, främst i nordöstra hörnet. Linjerna var vita men inte helt perfekta. I början var det nät av stål som troligen var vitt. Senare nät av svart syntet med vit ovankant och en vajer som satt fast i en mojäng med vev och hak på västra sidan. Nätet hade inget band i mitten. Ibland var nätet där, ibland inte. På södra planhalvan satt en basketkorg på västra och östra sidan. Den kan man se i nästa bild. De var vita fyrkanter med en korgstång på en metallstolpe. Tennisplanen var omgiven av höga, gröna nätstaket. Det var oxelträd / buskar utanför staketet på södra, västra och nordöstra sidan. Det var hål under staketet så man slog ofta ut bollar där. Det var en större öppning på östra sidan och en mindre på nordöstra. Man kunde gå runt plan för att leta bollar. Vid den stora öppningen på östra sidan fanns det väl en kort stig precis jämte staketet ner till parken i söder? Först i samma höjd sen lite neråtsluttande eftersom parken låg lite nedanför planen. Det fanns i alla fall en liten trappa sydöst om plan ner till parken från gångbanan. Gångbanan gick parallellt med den övre gångbanan ända ner till uppgång nr 2 (?). Parken vid södra sidan av tennisplan hade små fyrkantiga områden med metallstänger och växter i. Minns inte om det var asfalt eller stenbeläggning på marken i parken. Lutar åt sten. Från parken vid tennisplans södra sida gick det en stig mot väster genom häcken ner till skogen och sen norrut till fotbollsplanen. Hela stigen gick norrut från asfalten vid gungorna jämte en häck vid det lilla husets västra sida, förbi den lilla nyss nämnda parken, svängde vänster vid tennisplan, följde tennisplans västra sida fram till fotbollsplan.Vid östra sidan av tennisplan fanns gångbanan som vek av uppåt mot nordöst och anslöt till den andra övre gångbanan. Vid nordöstra sidan fanns det buskar och eventuellt småträd. Där gick knappt att gå. Det kanske fanns det en liten sandlåda på östra sidan med. Vid norra sidan av tennisplan fanns det en gräsmatta. Eventuellt mindre buskar / snår intill stängslet. Och ett par mindre träd? Kanske rönn? En gångbana mellan nr 14 och fotbollsplan? En ca 1 m bred ingång i tennisstängslet i nordöst. Och bollen for ut där med när man spelade. Man var rädd att slå åt vissa håll på tennisplanerna.


Mojängen man spänner tennisnätet med. Den har hängt med ett tag.


Till sist några bilder från 2010 som visar hur det ser ut efter renoveringen och bygget av de små husen.