måndag 6 juli 2015

Fornstugan i Sävedalen

Fornstugan är en bevarad stuga som finns vid Magnusvägen i Sävedalen utanför Göteborg. Den byggdes troligen i början av 1800-talet. Bilderna här är tagna 20 april 2015.

             
Fornstugan, som av byborna i Ugglums by kallades för Täppet, är en enkelstuga, det vill säga den består av ett rum och kök. Den är troligen byggd i början av 1800-talet. 
        
Sådana här små stugor kallades ofta för backstugor och de som bodde här kallades backsittare. 
       
Täppet ligger på mark som tillhörde Ugglum Mellangård, "Måns Olas", och skänktes till kommunen år 1922 av den dåvarande ägaren, grosshandlare O Magnusson. 
        
Den siste som bodde i stugan var Anton Jonasson, av byborna kallad Täppe-Anton, och hans tre barn. Anton föddes 4 oktober 1831 och dog 28 januari 1917. Han bodde ensam med sina barn större delen av sin tid i stugan, eftersom han blev änkeman redan 1876, då yngste sonen bara var 7 år gammal. 
           
        
Gamla bybor har berättat att Anton på äldre dagar brukade hjälpa till med diverse arbeten på gårdarna, bland annat med att tröska, eller prägla som man säger här. Han arbetade också i skogen. 
        
Det berättades också att han hade en god vän som bodde i en annan backstuga ett stycke längre bort, och att dessa båda gubbar brukade sitta hemma hos Anton och dricka kaffe och röka pipa så att röken låg som en dimma i rummet. Eftersom det endast fanns två stolar i stugan fick då eventuella ytterligare besökare sitta på kistan, som var den enda övriga sittplatsen. 
           
Fornstugan renoverades på 1960-talet och år 2003.