måndag 13 juli 2015

Gammaldags mat

En titt på mat som dom åt förr. Rätterna är från olika tider och landskap och har levt kvar länge.

Kolbullar. Det är en gammal nordisk maträtt som lagades på enklast möjliga sätt direkt i stekpannan. Den var vanlig bland skogshuggare, kolare, rallare, flottare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden. Receptet på denna: Tärna och bryn fläsk. Gör smet av mjöl och vatten. Häll smeten över fläsket. Vänd och stek på andra sidan. Till den kan man ha knäckebröd, sirap och rårörda lingon.

Nävgröt med fläsk. Det är en värmländsk gröt som har ursprung i det finska koloniseringsområdet i de mellansvenska skogarna, som uppkom på 1500- och 1600-talen. Namnet nävgröt kommer antagligen från att gröten åts med "nävarna". Gröten var så torr att den lätt sprack upp i klumpar. Man tog en klump, doppade den i fläskflott och åt. Receptet på denna: Gör mjöl av rostat och mixat havre. Gör gröten av 1 liter mjöl, 6 dl vatten och 1 tesked salt. Till den kan man ha stekt fläsk och lingonsylt.

Paltbröd med vitsås och fläsk. Rätten är ursprungligen från Västergötland och nämns i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Den vita såsen är hämtad från Frankrike och var en stark influens i det svenska köket på 1700-talet. Receptet på denna: Gör paltbröd av 5 dl blod, 2,5 dl vatten, 2 msk smör, 2 msk sirap, 50 g jäst, 1 tsk salt, 8 dl vetemjöl, 1/2 liter rågmjöl. Gör runda kakor, jäs och baka i ugnen. Gör vitsås av smör, mjöl, mjölk, grädde och salt. Till detta kan man ha stekt fläsk och kokta morötter.

Sillpudding. Det är gammal svensk husmanskost som åts i skolorna på 1940-talet och 1950-talet bland annat. Receptet på denna: Grilla följande i ugnen: Blanda skivad potatis, sill i tomatsås eller dill, svartpeppar, ägg och mjölk. Lägg skivad tomat och ost ovanpå.

Sjuskinnsgröt. En dalsländsk rätt, som kanske gjordes redan på Cajsa Wargs tid. Receptet på denna: Koka risgrynsgröt. Smörj en ugnsform. Lägg flera lager gröt, farinsocker och kanel. Överst klickar med smör. Grädda i ugnen tills den fått färg. Servera med kall mjölk.

Skånsk äggakaka. Som namnet antyder en traditionell skånsk rätt. Den kan liknas vid kolbulle. Under vintern värpte hönorna sparsamt, och när våren kom släpptes dom ut på grönbete och började värpa mera. Då festade man på ägg. Receptet på denna: Gör smet av 4 dl mjölk, 1 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt och 5 ägg. Stek i smör. Vänd den med en tallrik genom att skyffla dit den. Stek andra sidan. Till den kan man ha stekt fläsk, lingonsylt och strimlad vitkål.