söndag 17 april 2016

Almanacka från 1893

"Almanack för året efter frälsarens Christi födelse 1893" står det på framsidan. Då var Oscar II kung. Utvandringen till Amerika pågick för fullt. Thomas Edison byggde klart den första spelfilmsstudion. Och de första användbara bilarna hade nyligen tillverkats.







 Om emigrationen från Sverige. Det var ett högaktuellt ämne då den svenska emigrationen till USA nådde sin höjdpunkt under decennierna efter amerikanska inbördeskriget. 1890 rapporterade den amerikanska folkräkningen att den svenskamerikanska befolkningen närmade sig 800 000 människor. Den stora majoriteten hade varit bönder i hemlandet och hade lämnat Sverige på grund av förödande missväxt och hade samtidigt lockats till USA av den stora tillgången på billig jord som gjorts tillgänglig i och med Homestead Act 1862.


 Mer om emigrationen. Och reklam för Forsters bryggeri i Uddevalla.


 J.Fr. Hallmans bokhandel, Hanna Sundelius bokbinderi och Maria Lundbäcks fotografiska atelier i Uddevalla. Uddevallabon Johan Fredrik Hallman startade 1838 sin bokhandel. På samma ställe som senare Bokia låg. Maria Lundbäck är en av Uddevallas mest kända fotografer. Hennes bilder finns bland annat på Bohusläns museum. Maria hade arbetat i Josefina Rydholms fotoateljé och blev en duktig yrkeskvinna. Hon tog över ateljén 1880. Hon avled 1927 och ligger begravd på Norra kyrkogården i Uddevalla.


 En del av 1893 års marknader. Såna har hållits i långa tider på många olika ställen. Ibland ända tillbaka till medeltiden. Det ansågs nyttigt för allmogen att hålla på med. Fram till mitten av 1800-talet fick den endast bedrivas i städer. När sen lanthandel blev tillåtet och städernas butiksgator växte blev det ovanligare.


Mera marknader.