fredag 4 maj 2018

Kålpudding, sås, potatis, lingon och råkost i bamba 1975

Detta åts i skolmatsalar i Göteborg 1975 och vid fler tillfällen. Har sett maträttens namn i en Göteborgs-Posten från 1975 och gjort maträtten efter minnet och en kokbok från 1970-talet.

Detta är klassisk svensk husmanskost och det var mycket sånt man åt i bamba på den tiden. Det mest exotiska var chili con carne och "köttfärsrätt med spagetti", det vill säga köttfärssås med spagetti.



Recept:


Skär vitkål i små bitar.

Stek vitkålen i smör, salt och vitpeppar tills den blivit lite genomstekt. Låt den svalna.

Smörj ett ugnskärl med smör.

Blanda vitkål, köttfärs och lite mjölk. Lägg det i ugnskärlet.

Grilla det i ugnen tills det får lite färg. 175 grader i kanske 45 minuter. Kanske längre tid om det är större mängd.

Skala potatis och koka dom i salt.

Riv morot. (Ofta är det osäkert om det var riven morot eller riven vitkål eller en blandning av dom.)

Gör sås av Blå Band brunsås.

Servera med lingonsylt.