onsdag 29 juli 2020

LP:n City Boy - Book early från 1978

Trots vissa kritikerframgångar med de första albumen och ett flitigt turnerande, där även besök i USA ingick, fick de inget större kommersiellt genombrott med någon av de tre första skivorna.

Det var först med singeln 5.7.0.5. som något hände. Låten hade först spelats in med en annan text, under titeln Turn on to Jesus, skriven som en reaktion på gruppens upplevelser kring amerikansk framgångsreligion under den första USA-turnén. Låten släpptes som singel i Skandinavien och på kontinenten, men radiostationer och även vissa skivbolagsdirektörer var tveksamma till en låt som innehöll ordet Jesus. Singeln drogs in från vidare lansering och en ny text skrevs. Denna gång blev låten en tämligen banal kärlekshistoria med en del av ett telefonnummer som titel. Det visade sig dock vara ett lyckokast. Låten tog sig upp på Top 10 i Storbritannien (1978) och skördade även framgång i USA. Låten sjöngs av bandets nye trummis, Roy Ward, som sent omsider ersatt Roger Kent. Det var första gången någon annan än Steve Broughton eller Lol Mason stod som lead singer på en City Boy-låt. I samband med singeln kom även gruppens fjärde album, Book Early.
               
5.7.0.5. var en smash hit i Poporama 3 augusti 1978 och What a night 9 november 1978. Även Summer in the schoolyard spelades i programmet om jag inte minns fel.

           
       
           
             

5.7.0.5.
         
           

Summer in the school Yard



Goodbye Laurelie
         
         

Cigarettes



What a night



The world loves a dancer