tisdag 28 juli 2020

Stenbron i Svenljunga

När första stenbron över Ätran byggdes finns det inga uppgifter om, men det måste ha funnits en mycket tidig förbindelse. Med all säkerhet har det funnits träbroar över ån.

Den här bron är drygt 52 meter lång, 5 meter bred och 4 meter hög. Byggd av tuktade gråstenar och med räcke av stenstolpar som är förbundna med järnkedja. Den uppfördes 1822 och togs ur bruk 1904 när en modernare bro uppförts en liten bit söderut.
                 
Stenbron från söder 26 juli 2010.
               
Den har genomgått flera renoveringar på grund av återkommande översvämningar. Den senaste gången var 1997. En svår översvämning inträffade vid midsommar 1927. 2019 var det högt vattenstånd och bron tyngdes ner för att inte sköljas iväg om Ätran steg ytterligare. 

Några dagar före 200-årsjubileet i november 2022 rasade en del av bron och det var då oklart om den gick att reparera och kom att byggas upp igen. 
                 
I mars 2023 hade en undersökning gjorts klar och de mest troliga orsakerna var en kombination av höga vattenflöden, brons konstruktion och förändringar i botten på Ätran under och kring bron. Det fanns då tre alternativ: 
- Bygga upp bron i samma utseende, men med annan teknik.
- Bygga upp bron med samma teknik som tidigare.
- Låta bron stå som den är. 
             
Dom ansökte om extern finansiering och svar inväntades när detta skrevs. 
                 
Sedd från norr 24 juli 2010.