tisdag 6 oktober 2020

Picassos målning Guernica från 1937

Målningen är ett minnesmärke över den baskiska staden Guernica som den 26 april 1937 under spanska inbördeskriget förstördes av nazityskt bombflyg i de spanska fascisternas tjänst. 

 Målningen, som mäter 349 × 776 cm, är Picassos ojämförligt största målning och på många vis hans mest ambitiösa arbete. Den återfinns numera på Museo Reina Sofía i Spaniens huvudstad Madrid. Målningen gjordes till den spanska republikens paviljong vid världsutställningen i Paris 1937, där den visades första gången.
        
                                  
Efter nationalisternas seger i spanska inbördeskriget flyttades målningen till Museum of Modern Art i New York. Under en rundresa i Europa visades den 1956 på det ännu inte invigda Moderna museet (under pågående ombyggnad för annat ändamål) tillsammans med de 93 skisser som åtföljde målningen. 

Den flyttades till slut tillbaka till Spanien 1981, då demokrati återigen införts i Spanien. Under några år visades målningen i Casón del Buen Retiro och flyttades sedan till Museo Reina Sofía (båda i Madrid) där nu en särskild lokal ägnas åt konstverket. Ett antal utställda fotografier visar hur konstnären har skissat på olika utföranden och i tidsordning kan man följa hur konstverket har växt fram. Fotografierna gjordes av Dora Maar (1907–1997), känd fotograf och Picassos älskarinna. Bilderna var en beställning för Cahiers d'art.

En reproduktion av målningen återfinns i FN:s högkvarter i New York.