torsdag 1 oktober 2020

Gamla vykort från Frankrike

 

Cannes. Under 1900-talet byggdes nya lyxhotell som Carlton, Majestic, Martinez och JW Marriott Cannes. Staden moderniserades med ett sportcenter, ett postkontor och skolor. Det fanns färre brittiska och tyska turister efter första världskriget, men fler amerikaner. Vinterturismen gav vika för sommarturismen, och sommarcasinot på Palm Beach byggdes.


Paris under 1960-talet. Paris operahus, även kallat L'Opéra Garnier eller Palais Garnier, är det äldre av Paris två nuvarande operahus.

Operahuset ritades av den franske arkitekten Charles Garnier och uppfördes mellan 1861 och 1874. Det invigdes den 5 januari 1875 och ersatte det äldre operahuset Salle Le Peletier som 1873 förstörts i en brand. Stilen är monumental nybarock. Garnier fick dock kritik för den överdrivna ornamentiken. I Paris operahus utspelas den klassiska varianten av Fantomen på Operan.

Idag har all operaverksamhet flyttats till den nya operan, Opéra Bastille, men det gamla operahuset använts fortfarande för Parisoperans baletts balettuppsättningar.