fredag 6 september 2024

Den sista som avrättades i Sverige

Den 6 september 1910 fastställde Högsta domstolen dödsdomen mot rånmördaren Alfred Ander. 23 november samma år avrättades han på Långholmens centralfängelse i Stockholm. Han var den förste och den ende som avrättats sedan giljotin införts som avrättningsmetod i Sverige. 
                
Han föddes 27 november 1873 i Ljusterö socken. 1893-1894 gjorde han värnplikten vid Vaxholms artillerikår. Under större delen av sin levnad förde Ander därefter ett kringflackande liv med ett flertal misslyckade restaurangrörelser. 
                  
        
Brottet: 
                 
Den 5 januari 1910 rånade Ander Gerells växelkontor på Malmtorgsgatan 2 i Stockholm, ett brott som han aldrig kom att erkänna. Under själva rånet misshandlade han kassörskan Viktoria Hellsten så illa att hon avled. Vid rånet kom Ander över 5 211 kr och 27 öre som senare kom att användas som bevis mot honom då en del av pengarna var nerblodade. Mordvapnet, ett besman, knöts också till Ander. 
          
Vid halvelvatiden kom en kolutkörare till ett nu nedsläckt kontor och fann Hellsten på golvet blödande från ett krossår i huvudet och bredvid henne på bordet låg en smörgås som det hade tagits två bett av. Hon var inte vid medvetande och en timme senare avled hon på sjukhuset. En koffert som Ander lämnat kvar på hotell Temperance innehöll delar av rånbytet, blod och Alfreds fotografi samt personbevis.