tisdag 24 september 2024

LP:n Genesis - A Trick of the Tail från 1976

Albumet var det första efter att Genesis klassiska sättning (Peter Gabriel, Tony Banks, Steve Hackett, Mike Rutherford och Phil Collins) spruckit i och med att frontmannen och sångaren Peter Gabriel lämnat gruppen. I stället skötte trummisen Phil Collins sången. 
            
Många hade räknat ut Genesis utan Peter Gabriel, men albumet blev väl mottaget av såväl kritiker som allmänheten. Det blev nr 3 på albumlistan i Storbritannien, 17 i Sverige och 31 i USA - gruppens högsta placering där dittills. Min egna uppfattning är att detta är ett av Genesis bästa album. Fantastisk musik som inte görs idag. 
                
                  
"Squonk" är baserad på den nordamerikanska berättelsen om Squonk som, när den fångas, löses upp i en pöl av tårar. Låten kombinerar ett huvudtema skrivet av Rutherford mot en mittsektion skriven av Banks, och designades för att låta som Led Zeppelins " Kashmir ". 
       
"Robbery, Assault and Battery" skrevs mestadels av Banks, i ett försök att replikera humorn i några av Gabriels texter. Collins, som också bidragit till skrivandet, sjöng låten i karaktär, inspirerad av sin tidigare roll som Artful Dodger i Oliver! innan han blev professionell musiker. 
         
"Ripples..." var en kombination av ett 12-strängs gitarrstycke komponerat av Rutherford och en pianoledd mittsektion skriven av Banks. 
            
Banks låt " A Trick of the Tail " tog form som en låt några år innan bandet spelade in den. Han inspirerades av att läsa romanen The Inheritors av William Golding och " Getting Better " av Beatles och skrev om en utomjording som besökte jorden. När det kom till att välja spår till albumet ville han inkludera "något lättare och mer udda". 

           
Här kan man lyssna på skivan. Jag valde remaster för det var bättre ljud i den. 
            
             
Låtlista: 
                   
1. "Dance on a Volcano" (Tony Banks, Phil Collins, Steve Hackett, Mike Rutherford) - 5:53
2. "Entangled" (Banks, Hackett) - 6:28
3. "Squonk" (Banks, Rutherford) - 6:27
4. "Mad Man Moon" (Banks) - 7:35
5. "Robbery, Assault and Battery" (Banks, Collins) - 6:15
6. "Ripples" (Banks, Rutherford) - 8:03
7. "A Trick of the Tail" (Banks) - 4:34
8. "Los Endos" (Banks, Collins, Hackett, Rutherford) - 5:46