lördag 22 juli 2023

3D-glasögon från 1982

                    
          
Glasögonen tillverkades av papper och röd och grön plast. De dök upp till programmet ”Fönster mot TV-världen” som hösten 1982 återsände ett tyskt program om tredimensionell TV. Sändningen inleddes med att programledaren Åke Wihlney blåste cigarrök in i de svenska vardagsrummen. Man kan se dessa videos med 3D-glasögon om man har. 
                  
                    
                   
Skräcken i Svarta lagunen visades också i 3D i SVT i november 1982: 
              
                        
3D-glasögonens konstruktion byggde på en teknik som kallas stereoskopi. Det enklaste sättet att skapa illusionen av djupverkan är att hålla två bilder av samma vy, men med en liten förskjutning av perspektivet, framför var öga. Det är så vi ser världen naturligt och hjärnan uppfattar därför att bilden har ett djup.
                      
För att få samma effekt när man endast tittar på en bild, som TV-bilden, används en teknik med röd och grön färg. I TV-programmen lades två bilder på varandra – den ena med gröna toner, den andra med röda – med en lite förskjutning. Utan glasögonen såg bilden suddig och grå ut. Med glasögonen framträdde den tredimensionella bilden. 
               
                   
3D-glasögon behövdes även till jullovsprogrammet ”TV-piraterna” som sändes 1983-84. Där fanns en bokstavs- och rebustävling och tåg som körde omkring i 3D .