Cirkelchoklad kakaopulver som fanns att köpa i Konsum.
Fraskuddar och Kalaspuffar med gnuggbilder. Dom tillverkades av Quaker som grundades 1877 i Chicago. Fraskuddar lanserades i Norden 1961 och bytte senare namn till Havrefras. Båda finns att köpa idag. (Bild 1 av 2). Wikipedia om Kalaspuffar
Hur man gjorde med gnuggbilderna som fanns i Fraskuddar och Kalaspuffar (bild 2 av 2).
Gröna Jätten majskorn och mexicorn. Dom kunde man köpa i ICA och kanske andra affärer med vid den här tiden. Företaget och varumärket Green Giant grundades 1903 i Minnesota i USA.
Drycken MER i fyra olika smaker: apelsin, äpple, grapefrukt och svart vinbär. Dom gick ut hårt med att dryckerna inte var kolsyrade och hade följaktligen sloganen "MER - för god att kolsyra". Det kan man se på korkarna till vänster. Korkarna var för övrigt lite annorlunda på den tiden och öppnades genom att man drog runt en flik. Wikipedia om MERMER-reklam från 1970
De här banden tillverkades 1980-1982 och var av typ II, chrom. Dom kostade cirka 17 kronor per styck i Siba.
Här är listor på vilka låtar bandet var inspelat med på sida A och B. Det var mest musik som var aktuell under samma tid. En del var från radio och en del var från LP-skivor. Många av dom var hitlåtar och spelades mycket i radio och på diskoteken. De fem första låtarna på 26 A spelades av från Poporama hits ´83 del 2 i Sveriges Radio P3 29 december 1983. Resten av låtarna borde följaktligen blivit inspelade en bit in på 1984.
Ostkaka med vispgrädde. En småländsk rätt som anses vara mer än 500 år gammal men kan ha funnits redan på medeltiden. Förr när det var storkalas bidrog varje gästande familj med en maträtt. Då var det vanligt att någon familj hade med sig ostkaka.
Raggmunkar. En rätt från Östergötland. Här med köttbullar, riven morot och lingonsylt. Den kan också serveras med fläsk och lingon. Ordet ragg kommer från den raggiga ytan, och munk från att man stekte dom i munkpannor.
Kroppkaka. Här med lingon. Det är en traditionell rätt från Smålandskusten, Blekinge, Öland och Gotland. Kroppkakor görs i runda bollar av potatisbaserad deg och en fyllning av fläsk och lök eller nåt annat. Dom kan även serveras med vit sås, gräddmjölk eller smör.
Matchbox är ett populärt leksaksmärke som introducerades av Lesney Products 1953 och nu ägs av Mattel Inc. Storleken påmodellerna och derasförpackningartillätMatchboxatt skapaen egennischmed liten konkurrens.PrisetgjordeMatchboxmodelleröverkomliga föralla barn, och hjälpte Matchbox attetablerassomett begreppförsmå leksaksbilar. Bilarna hade ofta verklighetstrogna detaljer, delvis på grund av att man fick tillgång till originalritningar.
Här är en video från tillverkningen av Matchboxbilar 1965:
De här banden gjordes 1979-1981. Ett sånt kunde kosta 12-13 kr i Siba till exempel. Det var av typ II, chrom. Alltså generellt bättre än band av typ I ferro och sämre än typ IV metall.
Här är listor på vilka låtar bandet innehöll på respektive sida. Det var
syntmusik främst från första halvan av 1980-talet. De flesta var
hitlåtar och kända grupper.
Här är en del av låtarna på bandet:
Giorgio Moroder - Paul´s theme. Musik från filmen Cat people.
Giorgio Moroder -To the bridge.
Richard Wahnfried - Time actor. Richard Wahnfried hette egentligen Klaus Schulze, som mest brukade göra elektronisk musik.
Kraftwerk - The robots.
Kraftwerk - Computer world.
Frankie Goes To Hollywood - Two tribes.
Trevor Horn från bandet Buggles var med och gjorde Frankie Goes To Hollywood stora när han producerade bland annat denna låten. Två andra hitlåtar var Relax och The power of love.
Kraftwerk - Neon lights
Yello - The evening´s young. Den här låten var också med i en reklamfilm som man kunde se på bio vid den här tiden.
Kraftwerk - The model
Industry - Communication
X Ray Connection - Get Ready. Ett vanligt sound på låtar man hörde på diskoteken vid den här tiden.
Propaganda - Dr Mabuse. Trevor Horn producerade inte bara Frankie Goes To Hollywood utan samarbetade även med Propaganda, och hade del i deras framgång också.
Blancmange - Don´t tell me.
Wang Chung - Dance hall days.
Digital Emotion - Get up, action. Den här kunde man höra på diskoteken 1984-1985. Det här soundet hade många discolåtar vid denna tiden.
Bilder på några platser i Göteborg tagna med en del års mellanrum och från samma fotoplats. Klickar man på bilderna och gör webbläsaren bred blir bilderna större.
Eriksberg fotat från Krokängsparken. Till vänster 1992 och till höger 2012. Under perioden har det blivit stora förändringar utmed Norra Älvstranden. Området som förut haft mycket industri domineras idag av bostäder. Ungefärlig karta
Eriksberg sett ur en annan vinkel. Till vänster 1996 och till höger 2010. På vänstra bilden kan man se en bungy jumpare som hoppar. Det var vanligt på 90-talet. Kranen är 80 meter hög men det var vatten under så att dom slapp mosas. :) Karta
Utsikt från Ramberget. Till vänster 1993 och till höger 2008. Här kan man också se förändringen utmed Norra Älvstranden. Karta
Stackmolnsgatan i stadsdelen Svartedalen på Hisingen. Till vänster 1997 och till höger 2010. Husen byggdes 1965 och renoverades 1999-2004. De flesta bostadsområdena i denna delen av Hisingen har renoverats med start på 1980-talet. Karta
Gamla TV-huset vid Delsjövägen i östra Göteborg. Till vänster 2008 och till höger 2011. Det var Sveriges Televisions och Sveriges Radios gamla lokaler som invigdes 1970. 2007 flyttade verksamheten till Lindholmen och 2010 revs detta huset. Karta
CorgiToysär namnet påenradpressgjutnaleksaksfordonsom producerats avMettoyPlaycraftLtdi England. Företaget grundades1933 avtyskaemigrantenPhilipUllmanniNorthampton. Bilarna har exporteratsöver hela världenochsåltsi stort antal.
Några avde mest kändaochpopuläramodellernavar avbilarsom blev kända i film och TV, till exempel Batmobile, ChittyChittyBangBangochJames BondsAstonMartinDB5-som fortfarande ärdenmest såldaleksaksbilsom någonsin producerats.
Chitty Chitty Bang Bang hette en barnbok som Ian Fleming skrev till sin son. Den blev en filmmusikal 1968. Här är en trailer från filmen där bilen är med:
Listor på vilka låtar bandet innehöll på respektive sida. Siffrorna mellan namnen är från räkneverket. På den tiden var det inte så vanligt med minut och sekund i räkneverken utan det var mest vanliga siffror. När man började spela ett band från början så resetade man räkneverket. Då kunde man spola och hitta låtar lättare. Detta var väl lite före musiksökning på bandspelare blev vanlig med.
Låtarna som var inspelade på det här bandet var också från tidiga 1980-talet. Det var när många av dom var hitlåtar och hördes i radio. Det kunde vara radioprogrammen Poporama, Lördagsbiten, Upp till tretton, Eldorado, Radio VSD i närradion med flera. Här är några av låtarna:
Future World Orchestra - I´m not afraid of the future.