lördag 24 oktober 2015

TV-tablå 26 juni 1984


TV 1

    19.30 Sherlock Holmes-serie. Mysteriet på Manor House. Del 3 av 9 om den unge Sherlock Holmes. Ett kryptiskt meddelande. Holmes hittar Natty Dan död. Övertygad om att det är något mystiskt med dödsfallet beslutar han sig för att lösa gåtan.
    19.55 Anslagstavlan
    20.00 Ett med naturen. Regnskogarna. För miljoner år sedan täckte regnskogar större delen av vår jord. Idag finns de främst kring Amazonfloden och Kongofloden. Skogen hotas av avverkning som innebär att den helt kan försvinna före år 2000. I dessa urskogar lever fler djurarter än någon annanstans. Programledare. Arne Weise. Text-TV-textat.
    21.00 Aktuellt och väder
    21.25 Sportnytt
    21.30 Får vi lov? Vals. Ulla-Britta Wetterholm och Thor Zackrisson kämpare vidare. Del 2 av 5.
    21.35 Maktkamp på Falcon Crest. Amerikansk serie. Del 5 av 12 heter "Order från högre ort". Någon har försökt mörda Cole, vars tillstånd är kritiskt. Richard gör sitt bästa för att få Melissa att sälja sin vingård och vägrar resa tillbaka till New Yorks, trots styvfadern Henry Denaults uttryckliga order. Lance försöker få skilsmässa och Philip ägnar sig åt Amanda. Henry Denault spelas av E.G. Marshall.
    22.25 Mitt i strömmen. Direktsändning från M/S Mälar Victoria i centrala Stockholm. Musikaliska gäster är Loa Falkman, trombonisten Eje Thelin och hans band med Harald Svensson, piano, Arne Löthman, gitarr, Anders Jormin, bas, Per Lindvall, trummor och Rafael Sida, slagverk. Programledare: Barbro Elfström.


TV 2

    18.30 För barn: Jon på en stol. Del 2 av 5 av denna reprisserie där Jon Skolmen leker.
    18.50 Tecknad film: Lycko-Hans. Den andra av fyra amerikanska filmer efter bröderna Grimms sagor. I sju år har den unge Hans arbetat hos en mjölnare. Här han slutar får han en guldklimp lika stor som hans huvud. Men guldklimpen är väldigt tung och när han möter en man med en häst byter han bort den. Hästen är svårkontrollerad och när Hans möter en bonde byter han hästen mot en ko. Och så fortsätter bytesaffärerna.
    19.00 Rapport med väder
    19.30 Sommarmagasinet Småland. Om hur man letade guld förr och hur man gör idag. Om en småländsk guldaspirant vid det kommande handikapp-OS i Storbritannien samt om några unga i Växjö som vill tillhöra den kommande tenniseliten.
    20.00 Rättvisans irrfärder. Irländsk serie. Del 2 av 6 om en troskyldig engelsmans möte med irländskt lantliv i slutet av 1800-talet. Avsnittet heter "Som tjuvar i natten..." Major Sinclair Yeates får inte mycket tid att grubbla över sitt första nederlag i rätten utan han måste förbereda ankomsten av sin fästmö. Han rådgör med sin sluge hyresvärd Flurry Knox om hur han ska få tag i en morgongåva till henne och leds snart in på vägar som är olämpliga för en domare. I rollerna: Major Yeates - Peter Bowles; Philippa Butler - Doran Godwin; Flyrry Knox - Bryan Murray; Mrs Cadogan - Anna Manahan; Peter Cadogan - Brendan Conroy; Slipper - Niall Tobin.
    20.50 Tecknat: Krazy Kat. "Lustiga cafeterian".
    21.00 Ett fönster mot Finland. Alice Kaira, konstnär. Det andra programmet i serien om möten med finska kulturpersonligheter. Den 70-åriga konstnären berättar om sitt liv som barnhusbarn och livet i fattigdom till genombrottet som hyllad konstnär.
    21.40 Skål! Amerikansk serie. Del 3 av 8 heter "Pastor Kevin möter pastor Ågren" Baren "Cheers" får besök av en ung man, Kevin, som har beslutat att han ska bli präst. Under sin sista dag i full frihet hamnar på baren Cheers men intaget av alkoholhaltiga drycker får oanade konsekvenser. I rollerna: Sam Malone - Ted Danson; Diane Chambers - Shelley Long; Carl Tortelli - Rhea Perlman; Ernie "Coach" Pantusso - Nicholas Colasanto; Norm - George Wendt; Cliff Claven - John Ratzenberger; Buzz Crowder - Ian Wolfe; Kevin - Boyd Bodwell.




Young Sherlock - The mystery of the Manor House




Anslagstavlan 1984




Ett med naturen 1984





Sportnytt




Aktuellt 1984




Falcon Crest från 1984





Rapport 1984



Krazy Kat




Skål!



tisdag 20 oktober 2015

Bambamat på 1970-talet

Dom här måltiderna gjordes i skolmatsalar i Göteborg 1973. Dom är hämtade från en lista i
Göteborgs-Posten som kom varje vecka på den tiden. Den kursiverade texten under bilderna är likadan som maträtterna hette i matlistan i GP.

Jag har inte tallrikar, bestick eller recept från den tiden så det är gjort på ett ungefär. Det är lika delar erfarenhet, gissningar och hämtat från nätet och ur kokböcker.

På den tiden stod man i kö och fick en gul plasttallrik, röd bricka och bestick. När man gick i lågstadiet stod man i en särskild kö och då hällde en bambatant upp maten åt en. Man fick skummjölk i en plastmugg. Och ibland var det apelsinjuice. Sen satte sig alla klasskamrater vid ett långt bord och åt. När man gick i högstadiet tog man maten oftast själv. Om det var nåt speciellt populärt hällde dom upp maten åt en. Och sen satte man sig bland de andra högstadieeleverna i en egen del av bamban. Men det var liknande tallrikar, bord och sånt som under de tidigare åren.


 Biffgryta med ris och vitkål.   Denna rätten serverades första dagen efter terminsstart 21 augusti 1973. I grytan har använts nötkött, lök, vatten, kalvbuljong, soja, svartpeppar och grädde. Till det är det vanligt matris och strimlad vitkål. Vitkålen, moroten och annat grönt som var till många maträtter kallades för råkost på den tiden. 


 Fiskbullar i dillsås med potatis och morot.  Här har använts Abbas fiskbullar i dillsås som värmts, potatis som skalats och kokats hela, och riven morot. Denna rätten återkom under 1970-talet och det var ofta så den serverades.  


Hälleflundra med citronsås och potatis.  Hälleflundra var svårt att hitta så jag har använt Stillahavsflundra. Den har stekts och saltats med vitpeppar. Potatisen har skalats och kokats hela. Citronsåsen är gjord av Arla mjölk, grädde, citronjuice, svartpeppar och fiskbuljong.

Här finns fler maträtter.

Här är bilder från Toleredsskolans bamba på Hisingen från 1979-1980:





             

måndag 12 oktober 2015

Volvo PV 60 från 1946

Modellen tillverkades 1946-1950. Den presenterades redan 1944 men på grund av andra världskriget kunde tillverkningen inte starta förrän 1946. Det var alltså den första som producerades efter kriget. Men bilen tillhörde lyxklassen och stora vagnar var inte så populära efter kriget så detta var Volvos sista stora på många år. Den mindre PV 444 var mer lämpad för efterkrigsekonomin och produktionen av PV 60 stoppades 1950.

Den har en 6 cylindrars motor som gjorde 90 hästkrafter vid 3600 varv per minut. Det var tre manuella växlar och vikten var 1560 kg. Det var fyra dörrar.

30 april 1996 fyllde kung Carl XVI Gustav 50 år. Som present fick han denna. Han har sedan deltagit i Kungsrallyt på Öland med den.




lördag 10 oktober 2015

Prylar från omkring 1970-talet


 En välbevarad gjutjärnsgryta från Kockums. En sån var bra att koka kalops i. Den kan vara från 1960-talet.


 Julglas.


 En tillbringare som hör till julglasen ovan.


 Påskprydnader.


 Påskprydnad.


 En sån har använts som sockerskål.


Ugnskärl av vitt glas.


tisdag 6 oktober 2015

LP:n Walking into mirrors av Johnny Warman

Någon kanske undrat vad det är för bakgrundsbild jag har i bloggen. Då kan jag stilla alla miljoner nyfikna och säga att det är omslaget till LP:n Walking into mirrors av Johnny Warman från 1981.

Johnny Warman hade en hit med låten Screaming jets som man hörde i radio. Sen fick jag tag i LP:n och det visade sig att det var många bra låtar på den.






Här är ett par av låtarna på skivan:


Searchlights




Screaming jets



söndag 4 oktober 2015

Göteborg i gamla tider


 Rådhuset vid Gustav Adolfs torg. Det byggdes 1672 men har en nyare del från 1936. Bilden kanske är från omkring 1940-talet av bilarna att döma.


 Göteborg från nordost på 1800-talet. Då lär det vara Skansen Lejonet man ser till höger. Den uppfördes i slutet av 1600-talet. Och numera är det ingen vik där utan järnväg, hus och industrier. Kring år 1841 beslöt Kongl. Direktionen för Göteborgs Hamn och Elfarbeten att vassen skulle torrläggas. Under några få år inpålades området, en sträcka på 2 400 meter, och när segelrännan skulle muddras till 15 fots djup tjänade muddermassorna som utfyllnad. Ansvarig för torrläggningen blev chalmersprofessorn Edvard von Schoultz, som hämtat teknik och utrustning från Holland. En 25-hästkrafters ångmaskin tömde därefter vassen på bara tre veckor.


 Göteborg från söder på 1800-talet. Det är väl Skansen Kronan man skymtar till vänster.


 Göteborg från sydväst på 1800-talet.


 Utsikt mot nordost från Stora Otterhällan 1840. Det är ett berg som ligger innanför vallgraven. Det användes tidigt för befästningsändamål. Namnet Otter kommer från uttrar som haft sina bon vid berget. Att berget är kalt beror på att det hade skövlats på sina fina ekträd. Dessa hade använts som virke till fästning och fartyg. 


 Göteborg från öster på 1600-talet. Vi är tillbaka vid Skansen Lejonet som var med i en annan bild. Man ser Skansen Kronan till vänster och Kvarnberget med sin kvarn i mitten.


 Stora Nygatan från nordost 1866. Det första huset vid gatan byggdes 1850 och gatan fick sitt nuvarande namn 1852. Det planerade namnet var Strandgatan.


Vallgraven med rullbron väster om Rosenlund 1859. Före detta förbands Pusterviksområdet med Rosenlund genom gråstensbron Röda bryggan över vallgraven. Den ersattes på 1830-talet med en rullbro. På 1860-talet byggdes kajerna om och då byttes denna bron ut mot en svängbro som 1883 fick namnet Pusterviksbron.


torsdag 1 oktober 2015

Affärerna i Tolered i Göteborg

Genom åren har det funnits en del affärer i Tolered. På 1940-talet fanns det mjölkaffär, tobaksaffär, speceriaffär och charkuteri. Efter det har det funnits Konsumbutik, färghandel, fruktaffär, konditori, frisör, post och apotek.

Den som undrar var Tolered ligger kan se det här.

Ett fodral från manufakturaffären E. Sellgren i Tolered på Hisingen i Göteborg från 1950-talet troligen. Affären låg i det västra huset på nr 4 i Tolereds centrum och var där ganska länge. Det är möjligt att fodralet har använts vid fotoframkallning.


 Gatan i Tolereds centrum där affärerna låg. Denna bilden är från 1940. Det var inte så trafikerat som nu så barnen lekte på gatan.


Här kan man se affärerna i  ena huset 1947. Det är tobaksaffär, charkuteri, speceriaffär och mjölkaffär. Det fanns tobaksaffär på samma ställe även på 1970-talet.