torsdag 30 november 2017

Gary Numan - Cars (1979)




Reklam för SodaStream 1979

SodaStream var en läskedrycksautomat för hemmabruk. Man hällde vatten i flaskan, satte den i automaten och tryckte på knappen på ovansidan. Sedan tog man ur flaskan och hällde i extrakt och vips hade man en god läskedryck. Jag minns att cola var väldigt god.



En alldeles vanlig dag i Eksjö 1984

Filmen är inspelad 29 mars 1984 av elever vid Eksjö gymnasium, en "frivillig bildgrupp".



onsdag 29 november 2017

Svartedalsskolan i Göteborg 1 juni 1997

Högstadiet till vänster. På 1970-talet var det grått men renoverades omkring 1992 och fick sin nuvarande gula färg. Det har tidigare också funnits fler baracker. Även där lekplatsen är.


Fotbollsplanen till vänster i bilden nedan var tidigare av asfalt men blev sedan belagd med grus. Till höger om den är det 60-metersbana, längdhopp och kulstötningsbana. I bakgrunden syns Svartedalens sjukhem. De helt livsfarliga hindren på gångbanan till höger finns ej kvar idag.



Hjärnkontoret 1997

Hjärnkontoret är ett svenskt TV-program för vetenskapsintresserade barn. Programmet hade premiär i SVT den 10 januari 1995. Här är introt till ett program från 1997:



Lite mer från samma program. Inslaget handlar om hur dom gjorde Hjärnkontoret.



fredag 24 november 2017

Porslindocka från 1952

Den här gavs i julklapp från en flicka till hennes mamma i Göteborg.



TV-serien Hundra svenska år

En dokumentär-TV-serie om 1900-talet som sändes i SVT hösten 1999. Producerad av Olle Häger och redigerad av Kjell Tunegård med Hans Villius som berättare. Här kan man se delarna som fanns att få tag i: 
           
Del 1 - Folkhemmet tur och retur
            
Det första programmet är berättelsen om den politiska förvandlingen, från den tid då rösträtt var ett privilegium för några få, över rösträttens genomförande och folkhemmets genombrottsår, fram till Välfärds-Sveriges sötebrödsdagar och 1990-talets massarbetslöshet.


              
                  
Del 3 - Arbete
     
Det tredje programmet berättar om arbete, om skramlande bryggarvagnar i Stockholm och klövjefrakten upp till fäboden i Dalarna, om slit med jord och skog, om jobben som piga och dräng, rallare och kocka, butiksbiträde och bilmekaniker, om flyttlassen in till storstäderna och om det gamla industrisamhällets kapitulation inför tjänstesektorn och datachipsen.
                    

              
                
Del 5 - Jag har varit med om allt som blivit nytt
              
Det femte programmet är en resa med de första elspårvagnarna i Göteborg, med T-fordar och Thulinare, Farmanplan och luftballonger, gengasbilar och Jas. Det är samtidigt en historia om de första glödlamporna, om ishusen och konserveringsapparaterna, tv-apparaterna och cd-spelarna. -Jag har varit med om allt som blivit nytt, sa Hilma Samuelsson i Kosta, 108 år gammal.
    

            
            
Del 6 - Nu har jag kastat min blå overall
                
Det sjätte programmet är en lovsång till ledigheten, friheten och fritidssysselsättningar av alla de slag. Marknaderna och dansbanorna, turismen och skärgårdssomrarna, koloniträdgårdarna, hobbylokalerna och frikyrkomötena. Folkets park, Snoddas, Jussi Björling och charterresan. Och allt som andas äventyr och utmaning. -Nu har jag kastat min blå overall, sjunger Sven-Olof Sandberg 1938, en schlagervärldens kommentar till två veckors lagstadgad semester.
               

           
            
Del 7: Å, dyre prins
                 
Ingenting intresserade de gamla journalfilmarna mer än den kungliga familjen. Det är inte minst därför den sjunde filmen i serien handlar om kung och folk. I borggårdstalet 1914 utmanade Gustaf V de demokratiska krafterna och ännu under andra världskriget var han en maktfaktor att räkna med. Idag har kungen bara en ceremoniell och symbolisk roll. Men uppståndelsen kring de kungliga är lika stor som på Hagasessornas och Lillprinsens tid.
                  

                         

torsdag 23 november 2017

Kalmar slott 4 juli 1999




Vallgraven vid slottet. 


Det var renässansdagar på slottet och några hade klätt ut sig i tidstrogna dräkter. 




 Broschyr om Renässansdagarna.




Kyrkan i slottet.

Serietidningen Fantomen 1981

Innehåller Fantomenäventyr, Fantomenklubben, Mandrake, Filmrutan, Paul Foran, Blixt Gordon och Fantomen talar...

 Nr 23 1981


 Nr 24 1981


Nr 25 1981


Västnytt 1981

SVT:s nyhetsprogram för Västsverige som hette Västnytt mellan 1972 och 2015. Sen bytte det namn till SVT Nyheter Väst.



måndag 20 november 2017

Borgen på Kyrkåsberget i Partille 1993 - 1995

Kemisten och den framgångsrike industriledaren Ernst Harbeck den yngre lät uppföra den kuliss i sten som ska föreställa en medeltida tysk borgruin på Kyrkåsberget runt sekelskiftet 1900. Han ville att borgen skulle likna en Rhenborg så att hans tyskfödda hustru som led av svår hemlängtan skulle kunna sitta där uppe och titta ut över ”Rhendalen”. Ett stenkast därifrån byggde han även en ståtlig 14-rumsbostad, borgen Porthälla, som stod klar 1918.

Här har barn lekt och andra besökt borgen och tittat på utsikten under många år. Den kallas även för Utsiktstornet. Och det namnet underlättar att den inte förväxlas med bostadshuset Borgen i närheten. På 2000-talet har denna också upprustats med galler för öppningarna och en trappa.


Borgen ovanför Partille med vidsträckt utsikt över Säveåns dalgång. Man kan en klar dag se ända bort till bockkranen i Eriksberg och Biskopsgården på Hisingen.



Säve flygshow 4 augusti 1996

Andra dagen dom hade flyguppvisningar på Säve flygplats på Hisingen i Göteborg.







TV-hallåa Inger Egler 1977

Sänt i TV1 eller TV2.



Reklam för Kodak Instamatic 1977




Prism - Spaceship Superstar (1977)




fredag 17 november 2017

Reklam för glassarna Big Top och Tip Top 1981




New Music - Luxuary (1981)




Snökaoset 17 november 1995

Novemberstormen 1995 eller 17 novemberstormen 1995 var en snöstorm, som kom från Nordsjön i mitten av november 1995. Den började på torsdagskvällen den 16 november och kulminerade på fredagsmorgonen därpå, då de södra och västra delarna av Sverige drabbades. Snöstormen avtog något på fredagseftermiddagen och försvann sedan från Sverige. Göteborg med omnejd förlamades helt av den myckna snön på grund av den hårda vinden som sopade igen allt som röjdes och gav upphov till oframkomliga drivor, delvis på grund av att man inledningsvis tyckte att man kunde vänta med snöröjningen tills det hade snöat färdigt. Först på tisdagen den 21 november var trafiksituationen helt återställd till "normal".

Själv såg jag att det hade snöat väldigt mycket och tänkte att jag skulle gå ut och gå för skojs skull. Snön gick upp till midjan. Det var inga människor, bilar eller spårvagnar ute och helt dödstyst. Efter ett par hundra meter blev det så jobbigt att gå att jag inte orkade fortsätta utan fick vända tillbaka i mina egna fotspår. Efter ett tag fick dom röjt så att spårvagnarna började gå igen.
             
Här är en video från Gunnaredsterassen i Angered: 


               
                 
Från diverse nyhetssändningar:


                    

torsdag 16 november 2017

Kungsportsplatsen i Göteborg då och nu

Två bilder från ungefär samma plats.

                           1850-talet                                                        2017

Kungsportsbron förbinder Kungsportsavenyn med Kungsportsplatsen. Bron har sitt namn efter Kungsporten, en stadsport som revs 1836-1839. Den ritades av arkitekten Eugen Thorburn i italiensk renässansstil, öppnades för trafik den 23 juli 1901 och invigdes den 14 augusti samma år av kung Oscar II.

De första broarna på platsen var av trä, och försedda med vindbrygga. På 1600- och 1700-talen var Göteborg en stark fästning, som hade en kraftig ringmur innanför vallgraven. Ringmuren revs i början av 1800-talet, men vallgraven behölls och behövde broar. I vallraseringskontraktet 1807 omnämns bron som "Trädbron." År 1810 började man anlägga en välvd stenbro som stod klar 1811 och fick namnet Gamleportsbron eller Chausséebryggan. Efter det att Stora Teatern invigts den 15 september 1859, döptes bron om till Teaterbron. På 1890-talet hade bron tjänat ut, och 1898 startade rivningen av Teaterbron och byggandet av den nya inleddes. Efter tre år och med en arbetsstyrka på 150 man, stod bron klar i augusti 1901. Den hade då kostat 320 000 kronor.


Att vara liten på 1800-talet och 1900-talet

Det här bildspelet handlar om att vara barn i Västra Götaland under den tiden. Fotografierna kommer dels från Västarvets digitala samlingar och dels från Alingsås museum, Bohusläns museum, Tidaholms museum och Ulricehamns museum. Varje bild har en historia att berätta och att titta på dem ger oss också möjlighet att se samhällets förändringar över tid.




onsdag 15 november 2017

Ärliga blå ögon 1977

Ärliga blå ögon är en svensk TV-serie i sex avsnitt producerad av Göran Lindström, med manus och regi av Leif Krantz. Premiären var i SVT:s TV 1 den 9 april 1977. Serien gick i repris i SVT våren 1990.

Det finns fler avsnitt i YouTube för den som vill se hela serien.




Käpphästenbroschyr 1977




Flash & The Pan - Hey St Peter (1977)

Låten var också signaturmelodi i TV-programmet Razzel som sändes 1983 - 1986.



tisdag 14 november 2017

Tjolöholms slott 9 juli 1997

Slottet ligger söder om Kungsbacka i Halland. Tjolöholm köptes 1892 av James Fredrik Dickson med hustru Blanche Dickson. Ett nytt slott uppfördes i engelskinspirerad Tudor-stil 1898–1904 efter ritningar av Lars Israel Wahlman. James Fredrik Dickson avled kort efter byggstart och makan Blanche Dickson slutförde byggnadsarbetet och planerades i mångt och mycket byggnaden. Stilvalet inte är förvånande med tanke på att paret Dickson båda var uppvuxna med brittiska föräldrar och bodde i Storbritannien i omgångar.

Slottet och marken köptes 1964 för 4,5 miljoner kronor av Göteborgs stad för att användas som fritidsreservat. 1987 köptes Tjolöholm av Kungsbacka kommun Västkuststiftelsen för 10,5 miljoner kronor. Egendomen överläts 1991 till Stiftelsen Tjolöholm, som har Kungsbacka kommun som huvudman. Samma år förklarades slottet som byggnadsminne. Den ursprungliga och mycket påkostade inredningen från varuhuset Liberty i London är helt bevarad.









Stockholmspärlor 1939 - 1949 del 1




Gamla burkar








måndag 13 november 2017

Electric Light Orchestra - Out of the blue

Den här skivan kom ut 1977 och var gruppens sjunde studioalbum. Den markerar höjdpunkten på deras karriär (enligt min åsikt) och är deras mest framgångsrika album med över 10 miljoner sålda skivor. Det var en av de första skivor jag köpte efter jag hade hört Mr Bluesky och Jungle i Poporama. Skivan innehåller så många och så bra låtar att jag lika gärna kan lägga upp hela skivan.



Coca-Cola då och nu


Reklam 1979


 Cherry coke 1986


 Glasflaska från 1997


Plastflaska från november 2017


söndag 12 november 2017

Pass från omkring 1960



En oanvänd sida i passet. Passkontrollerna i respektive land brukade göra en stämpel.



Vykort från Schweiz 1962



På bilderna ser man Chateau de Chillon, Sankt Bernhardshundar, Joeur de Cor, Wetterhorn och Le Cervin.

Chateau de Chillon ligger vid Genevesjön och byggdes på 1200-talet. Belägenheten på en klippö var både ett naturligt skydd för slottet och en strategisk plats som kontroll av passagen mellan norra och södra Europa. Lord Byron gjorde slottet känt genom sin dikt The Prisoner of Chillon om François Bonivard, en munk och politiker från Genève som var fängslad på slottet 1530-1536. Slottet innehåller idag ett museum med historiska föremål, bland annat en större vapensamling. Stora delar av slottet är även öppna för allmänheten.

Sankt bernhardshund är en hundras från Schweiz. Den är av molossertyp och räknas till bergshundarna, men har inte haft som huvudsaklig användning att vara boskapsvaktare eller herdehund. Dagens sankt bernhardshund har inte heller varit räddningshund utan är framavlad som sällskapshund.

Joeur de Cor, Alpernas horn, är ett vindmusikinstrument av trä. Framträdde under det fjortonde århundradet och användes från början för att kommunicera på distans i bergen. Det finns främst i Schweiz , men även i Österrike , Tyskland , Frankrike, Polen, Ukraina och Rumänien .

Wetterhorn är ett berg i de schweiziska alperna i närheten av byn Grindelwald. Sir Winston Churchill besteg Wetterhorn 1894.

Le Cervin, Matterhorn, är en bergstopp på 4 478 meter över havet, belägen cirka åtta kilometer sydväst om Zermatt i den schweiziska kantonen Valais och den italienska regionen Valle d'Aosta. Matterhorn är kanske det mest kända berget i Alperna.


lördag 11 november 2017

Falkenberg 25 juni 1999


 Den gamla järnvägsstationen som fortfarande var i bruk. Den nya öster om samhället invigdes 2008.


Hamnen sedd från Söderbron.


Reklam för Solo 1984