Ett svenskt barnprogram i 27 femminutersavsnitt som hade premiär i TV 1974. Serien handlar om studenten Rolf (spelad av Erik Appelgren) som minns sina upplevelser för länge sedan hos den märklige Doktor Krall (spelad av Krister Broberg), som på sin klinik kämpar mot sjukdomar och depressioner som kan drabba råttor, paddor, kaniner och hästar. Krall tröstar sig ofta med att spela på en vacker Hammondorgel i valnöt.
Rolf försöker hjälpa till på kliniken men mycket går snett. Bland annat drabbas Rolf av afrikansk sömnsjuka från en tsetsefluga, och han råkar förstöra mycket av kliniken medan han försöker framställa en hostmedicin. Ökenråttorna Hans och Greta spelar stor roll i detta förtätade kammarspel.
Här får Rolf hicka, så dr Krall blir Mr Hyde för att hjälpa honom:
Det kan vara yllefabriken man ser närmast. Den startades 1898 av norrmannen Jörg Jebsen på platsen för herrgårdens nedbrunna bryggeri och ekonomibyggnader. Idag står kommunhuset där.
Sedan slutet av 1880-talet längtade bergsbestigare efter att erövra Mount Everest. Världens högsta topp hade kontinuerligt besegrat klättrare fram till 29 maj 1953, när Nya Zeeländaren Edmund Hillary och sherpan Tenzig Norgay äntligen nådde toppen.
Efter nedstigningen blev duon hjältar, kända över hela världen och skulle inspirera klättrare i kommande generationer. Det hade tagit nio brittiska expeditioner sedan 1921 för att uppnå det slutliga målet att erövra Everest.
Trots vissa kritikerframgångar med de första albumen och ett flitigt turnerande, där även besök i USA ingick, fick de inget större kommersiellt genombrott med någon av de tre första skivorna.
Det var först med singeln 5.7.0.5. som något hände. Låten hade först spelats in med en annan text, under titeln Turn on to Jesus, skriven som en reaktion på gruppens upplevelser kring amerikansk framgångsreligion under den första USA-turnén. Låten släpptes som singel i Skandinavien och på kontinenten, men radiostationer och även vissa skivbolagsdirektörer var tveksamma till en låt som innehöll ordet Jesus. Singeln drogs in från vidare lansering och en ny text skrevs. Denna gång blev låten en tämligen banal kärlekshistoria med en del av ett telefonnummer som titel. Det visade sig dock vara ett lyckokast. Låten tog sig upp på Top 10 i Storbritannien (1978) och skördade även framgång i USA. Låten sjöngs av bandets nye trummis, Roy Ward, som sent omsider ersatt Roger Kent. Det var första gången någon annan än Steve Broughton eller Lol Mason stod som lead singer på en City Boy-låt. I samband med singeln kom även gruppens fjärde album, Book Early.
5.7.0.5. var en smash hit i Poporama 3 augusti 1978 och What a night 9 november 1978. Även Summer in the schoolyard spelades i programmet om jag inte minns fel.
När första stenbron över Ätran byggdes finns det inga uppgifter om, men det måste ha funnits en mycket tidig förbindelse. Med all säkerhet har det funnits träbroar över ån.
Den här bron är drygt 52 meter lång, 5 meter bred och 4 meter hög. Byggd av tuktade gråstenar och med räcke av stenstolpar som är förbundna med järnkedja. Den uppfördes 1822 och togs ur bruk 1904 när en modernare bro uppförts en liten bit söderut.
Stenbron från söder 26 juli 2010.
Den har genomgått flera renoveringar på grund av återkommande översvämningar. Den senaste gången var 1997. En svår översvämning inträffade vid midsommar 1927. 2019 var det högt vattenstånd och bron tyngdes ner för att inte sköljas iväg om Ätran steg ytterligare.
Några dagar före 200-årsjubileet i november 2022 rasade en del av bron och det var då oklart om den gick att reparera och kom att byggas upp igen.
I mars 2023 hade en undersökning gjorts klar och de mest troliga orsakerna var en kombination av höga vattenflöden, brons konstruktion och förändringar i botten på Ätran under och kring bron. Det fanns då tre alternativ:
- Bygga upp bron i samma utseende, men med annan teknik.
- Bygga upp bron med samma teknik som tidigare.
- Låta bron stå som den är.
Dom ansökte om extern finansiering och svar inväntades när detta skrevs.
Alboga skola uppfördes i slutet av 1860-talet och användes fram till 1952, då undervisningen upphörde. När skolverksamheten avslutades tog kyrkan hand om skollokalerna, som användes till församlingshem fram till 2005. Därefter bildades Alboga Aktivitetsförening för att ta över lokalerna.
Dom bevarar den gamla skolan. På övervåningen finns ett skolmuseum inrett. Där finns allt från gamla skolböcker till katedern, men även gamla skolkort och andra handlingar.
Bilder från 14 juli 2010.
Alboga ligger cirka 10 km sydöst om Herrljunga i Västra Götaland:
Det var den tyska produktionen Komische Begegnungen im Tiergarten zu Stockholm, som Max Skladanowsky spelade in utanför Novilla på Djurgården i Stockholm 1896.
Tillsammans med sin bror Emil uppfann Max Skladanowsky en filmprojektionsapparat som de kallade bioskop och med vilken de framförde i Berlin den 1 november 1895 för första gången korta filmsnuttar för en betalande publik. Det var ungefär ett halvt år efter att Bröderna Lumière presenterade sin kinematograf för offentligheten i Paris, men första gången i Europa framför en betalande publik.
Efter sina visningar i Berlin besökte bröderna Skladanowsky olika städer i Europa för att demonstrera och marknadsföra sin apparat. Vid det tillfället kom de i augusti 1896 även till Stockholm där de visade små filmstumpar av varietékaraktär från Berlin. Platsen var Kristallsalongen på Stockholms Tivoli på Södra Djurgården.
Under sitt besök i Stockholm och på Djurgården arrangerade Max Skladanowsky även en filminspelning som han kallade Komische Begegnungen im Tiergarten zu Stockholm. Han stod för regi, foto, manus, produktion, dramaturgi och övergripande ledning.
Det är ett kort komiskt spektakel med mycket folk i rörelse utanför Novilla. Jetzt folgt ein komischer Film, aufgenommen in Stockholm står i introtexten. På en knapp minut händer mycket: en man kör omkull med sin cykel, cykeln stjäls, mannen ropar på hjälp, fyllescen, slagsmål, någon får eld till sin cigarett och en man dansar med paraply, häremellan eleganta damer och herrar, barn, lösspringande hundar och ännu mera bråk. Alla som agerade framför kameran var professionella skådespelare från Tivoli.
Någon visning genomfördes aldrig i Sverige på den tiden.
Det var "Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan", en journalfilm upptagen av fotografen Ernest Florman av Kung Oscar II som välkomnar kung Chulalonkorn av Siam, nuvarande Thailand, vid Logårdstrappan i Stockholm, 1897.
Filmen eller kinematografen demonstrerades i Stockholm för första gången 1897 på Allmänna konst- och industriutställningen på Djurgården. Det skedde i en särskild lokal som låg inom miniatyrstaden Gamla Stockholm och kan ses som stadens första biografsalong. Den hade iordningställts av apotekaren och fotohandlaren Numa Peterson och hans son Mortimer. Lokalen rymde omkring 100 personer och kallades Lumières Kinematograf i Gamla Stockholm.
Utöver huvudsakligen franska produktioner visades även ett aktuellt inslag; Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan. Filmen handlade om ankomsten av kung Chulalongkorn av Siam med slupen Vasaorden till Logårdstrappan utanför Stockholms slott. Väl framme hoppar Oscar II i land, gör honnör, bugar, tar av sig hatten och ger Chulalongkorn en puss på vardera kind.[2] Filmen spelades in den 13 juli 1897 av Ernest Florman och visades den 19 juli 1897 på utställningskinematografens program. Oscar II "uppskattade högeligen att se sig själv på den vita duken".
Den ägdes av en man i Göteborg och användes till ärenden och en tur till campingplatsen på Getterön vid Varberg bland annat. Jag gissar att den är äldre än 1973 och att det är en Crescent.
Ett trafiksignalstorn på 5th Avenue. 1922 började trafiktorn kontrolleras av automatiska tidtagare. Det första företaget att lägga till tidtagare i trafikljus var Crouse Hinds. De byggde järnvägsignaler och var det första företaget som placerade timers i trafikljus i Houston, som var deras hemstad. Den största fördelen med användningen av timern var att den sparade städer pengar genom att byta ut trafikpoliser. New York kunde friställa alla utom 500 av de 6000 som arbetade i trafikgruppen. Detta sparade staden 12.500.000 dollar.
Ett svenskt populärvetenskapligt och tekniskt TV-program som gick i Sveriges Television med Sven Wingård som programledare. De halvtimmeslånga programmen sändes mellan mars 1982 och juni 1993. Signaturmelodi var The Duke Arrives från filmen Flykten från New York av John Carpenter.
Här är tre avsnitt som sändes 1989. Det första handlar om flygplan, organismletande och ren energi:
Om militärfordon, isbrytare och bilar:
Om polisteknik, livsmedelstillverkning och kablar:
Den elektroniska gruppen The Orb slog genom med sin låt Blue room 1992. Den var också den längsta singel som har gjorts. Här kan man lyssna på remixer av många av deras låtar:
En film om amerikansk skolmiljö som man kunde hyra som videofilm på 1980-talet. Originaltitel: Fast Times at Ridgemont High. Med skådespelarna Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Robert Romanus och Phoebe Cates.
Han är här 17 år gammal och tar sig en promenad i Arkaden strax före fotbolls-VM. Till vänster går Zito som också spelade i landslaget. Pele hjälpte sedan Brasilien att vinna VM i finalen mot Sverige.
Sverige hade bara en TV-kanal. Vissa program sändes i färg och vissa i svartvitt. Det var också den historiska dagen då Apollo 11 landade på månen.
9.30 Suomenkieliset ohjelmat. Finskspråkiga program.
14.00 Dr Finlays journal. Avsnitt 2.
14.50 Ella Fitzgerald show.
15.40 Mot månen. Vid sidan av Cape Kennedy. Från 22 maj 1969.
17.30 Pellepennan och Suddagumman som extrapappa och finmamma.
17.50 Lyckobussen.
18.00 Guds sommarbarn. Friluftsgudtjänst från Utö.
18.45 Aktuellt med rymdextra och väder.
19.30 Kväll på Utö. Med Arne Weise och hans gäster.
20.20 Galapagos. Om Charles Darwinsstiftelsens forskningsstation på Galapagosöarna.
20.45 Altisonans. Det ur rymden ljudande. Ljud- och bildspel av Karl-Birger Blomdahl.
21.05. Apollo 11. Månlandaren tar mark.
21.25 Fransoser. kalle Sjunnesson om människor han mött i Frankrike.
21.55 Tjurfäktning i Nimes, Frankrike.
22.05 Nyheter och väder.
Dr Finlays journal. Avsnitt 11 säsong 1. Ej från samma dag.
En bil man kunde se köra omkring på vägarna på 1970-talet var Volkswagen Golf. Den lanserades 1974 och har blivit en av de mest tillverkade i världen.
Volkswagen hade länge litat till "Bubblan" men i början av 1970-talet var den föråldrad och behövde ersättas av en ny försäljningsframgång. Tidigare försök till en efterträdare hade varit tämligen misslyckade. Volkswagen Golf blev dock en efterlängtad succé.
På 1974 års modell som man ser i videon här hade Golfen axelavstånd 2400 mm. Tillgängliga motorer var på 1,1 l och 1,5 l. Trumbromsar runt om. Oktober 1974 blev automatväxellåda tillgänglig med 1,5 liter och 70 hk.
Jazz och klassisk musik i Sveriges Radio. Programledare var Clary Jansson. Hon var nyhetsuppläsare i Aktuellt 1966-1967, 1968–1971 inrikesreporter på Aktuellt. Från 1972 och femton år framåt var hon reporter och producent vid TV1:s samhällsredaktion, för samhällsmagasinen Fokus, Studio S och 20:00. Från 1987 tillhörde hon dokumentärfilmsavdelningen på Kanal 1 och producerade ett stort antal TV-dokumentärer.
Från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal. Konfekt som förr sveptes in i svart eller vitt papper försett med änglar, kors eller andra symboler för döden. Begravningskonfekt förekom under 1600-1800-talet och bjöds till begravningsgästerna i samband med begravningsmåltiden.
Aktuellts extrasändning om Jurij Gagarin, som samma dag blev den första människan att resa i rymden. Han flög ett varv runt jorden på 108 minuter och den dagen blev mänskligheten en rymdresande civilisation.
Programledare för sändningen var Jeanette von Heidenstam och Bo Holmström.
En brittisk dramatisk krigsfilm från 1957 i regi av David Lean, med Alec Guinness i huvudrollen. Man kunde se den både på bio på 1950-talet och som hyrfilm på 1980-talet.
Handling:
Brittiska och allierade soldater befinner sig i ett japanskt fångläger någonstans på Malackahalvön under andra världskriget. De är placerade för att bygga en järnvägsbro över floden Kwai som en del av en japansk järnväg.
Då användes även en likadan tallrik och den ägdes av samma familj i Göteborg.
Recept:
Krydda ett kycklinglår på ena sidan med Lawrys kryddsalt. Grilla det i ugnen 2 x 35 minuter i 175 grader. Ha lite vatten på botten så att kycklingen inte bränner fast. Vattnet används sen till såsen.
Skala och koka potatis med salt.
Vänd kycklingen och krydda andra sidan efter halva tiden.
Ta ut kycklingen när den är färdiggrillad och stek den i en stekpanna med smör en stund.
Gör mos av potatisen, lite mjölk, Lawrys kryddsalt, salt, vitpeppar, lite socker och smör.
Gör sås av skyn från kycklingen och Lawrys kryddsalt. Gör den tjockare med en redning av vetemjöl och vatten.
Svensktoppen är en hitlista i Sveriges Radio som sändes första gången 1962 där endast låtar skrivna av en svensk medborgare kan tävla. Den har genom åren dominerats av dansbandsmusik, schlager, visor och lättare pop och rock.
Här presenterar Kent Finell årets populäraste låtar. Sändes 27 december 1987. Det är lite dåligt ljud.
Den här har sänts i Sveriges Television flera gånger, främst kring jul och nyår under 1980- och 1990-talet.
Två byggnadsarbetare upptäcker att det fattas en planka till golvet de lägger. De bestämmer sig för att ge sig ut och köpa en planka, något som ska visa sig bli en svårare uppgift än de först trott...
Barnvagnen har sitt ursprung i England på 1700-talet. Det var utomhussängar för sjuka barn som inte orkade vara ute och leka. Barnvagnar som liknar dagens började tillverkas i England på 1850-talet. I Sverige började Emmaljunga tillverka barnvagnar 1925. De första var flätade korgar med hjul.
Denna barnvagnen av okänd ålder har använts i Lyrestadsområdet i Västra Götaland.
Idag är det 123 år sen Andrée startade sin expedition mot Nordpolen.
De ogästvänliga och farliga trakterna kring Nord- och Sydpolen framstod som utmaningar för manligt mod och tekniska landvinningar. Sveriges första luftballongfarare S.A. Andrée lade fram planerna på en resa med vätgasballong från Spetsbergen till antingen Ryssland, Alaska eller Kanada. Med lite tur skulle färden gå direkt över Nordpolen.
Sedan Andrée, Strindberg och Frænkel lyft med sin ballong från Svalbard 11 juli 1897, förlorade ballongen snabbt alltför mycket vätgas och man tvingades att landa på packisen efter bara två dagar. Resenärerna skadades inte vid landningen, men hade framför sig en svår färd tillbaka till fots över isen. Deras utrustning och klädsel var otillräcklig och inte alls lämpad för en sådan färd. De nådde aldrig fram till bebodda trakter. När den arktiska vintern kom i oktober slog gruppen läger på Vitön på Svalbard där de dog.
I 33 år var expeditionens öde en av Arktis olösta gåtor, tills lägret upptäcktes av en slump år 1930. Upptäckten skapade stor sensation i Sverige, där de döda männen hade betraktats som försvunna hjältar.
18.00 Aktuellt och väder
18.10 Björnes magasin
18.40 Kaukasisk cirkus
19.30 Goda grannar. Repris. Seriestart.
20.00 Författarinna i Afrika: Aminata Sow Fall
20.35 Eriksgata. Med Alf Henrikson.
20.50 Pappa är hemma. Isländsk serie.
21.20 Sportnytt
21.30 Aktuellt onsdag
22.15 Den sjungande detektiven. Philip Marlowe spelas av Michael Gambon.
TV2
17.15 Unga tvåan. Vi och vårt plugg. Lögnarnas slott.
18.10 På rätt sida älven. Om en resa med spårvagn 5 i Göteborg.
19.00 Spelextra. Hur man kan vinna V65 eller få 13 rätt på tipset. Med Ralf Edström.
19.15 Regionala nyheter
19.30 Rapport med väder
20.00 Svenska hjärtan. Del 1. Kräftskivan.
21.00 Rekord-Magazinet. Med Jan Guillou.
22.00 Kampen om själarna. Om medierna som tidsfördriv.
22.30 EM i modellflyg. Ägde rum i Nyköping i juli samma år.
03.00 Ishockey Canada Cup. Sverige - Tjeckoslovakien. Kommentatorer: Arne Hegerfors och Anders Parmström.
Björnes magasin 4 september 1987.
Goda grannar del 1. Samma som sändes den dagen.
Sportnytt 1987. Handboll Redbergslid - SoIK Hellas. Med Arne Hegerfors.
Den sjungande detektiven del 1. Samma som sändes den dagen.
På rätt sida älven. I stort samma program som sändes den här dagen.
Rapport 30 september 1987.
Svenska hjärtan.
Rekord-Magazinet 1987
Ishockeymatchen Sverige - Tjeckoslovakien i Canada Cup som sändes den natten. Det blev 4-0 till Sverige.
Vi åkte från Göteborg i vår Ford Taunus och tältade på Getteröns camping vid Varberg under några år i början av 1970-talet. Vi badade i Tredje vik, fiskade krabbor, spelade minigolf i närheten av tältplatsen och var i fästningen inne i Varberg med mera.
Vårat tält som var av en vanlig typ på den tiden. Tältet var av tyg och hade tältstänger av metall. Det var en tung och stor packning och ett stort företag att sätta upp tältet.
Inne i tältet hade vi blåa tältsängar, blåa fyrkantiga sovsäckar, tältstolar, ett blått campingbord, ett gult gasolkök med två plattor och en blå gasoltub. Vi åt pannbiffar på burk, köttbullar på burk, matjessill och färskpotatis på midsommarafton med mera
Inne i vårat tält. En täckjacka, annan jacka, ICA-bärkasse och Konsumbärkasse.
En klädhängare som vi hade i tältet. Man fäste den på en tältstång och hängde jackor med mera på den.
Bilder på Getteröns camping från 2002. Den såg likadan ut på 1970-talet.
Vägen ner till Tredje vik på Getterön 2008.
Tredje vik 2008. Vi var där och badade på sandstranden och fiskade krabbor från en gammal träbrygga på andra sidan. På kvällen kokade vi krabborna i tältet och njöt av dom.
Det var vi fyra campare från Göteborg som skickade vykortet till en släkting i Göteborg. Vi hade tältat på Getterön i fyra veckor och fiskat krabbor, spelat minigolf och varit på skattsökarjakt med mera.