tisdag 27 maj 2014

Saker från 1972


Dux transistorradio och bandspelare. Dux var ett företag som grundades 1926. Först tillverkades kristallmottagare, senare andra apparater. Tillverkningen lades ner 1979.
Mera från Dux. TV, bandspelare med mera. Pojken håller i en Kalle Anka-tidning från samma tid.

Bahlsen plockepinnspel. Plockepinn är ett sällskapsspel där ett antal små träpinnar sprids i en hög, och där spelarna ska försöka ta en pinne i taget, utan att rubba någon annan pinne. De pinnar en spelare tagit får denne använda som redskap för att försöka ta fler. Spelarna får olika poäng beroende på pinnarnas färg. Pinnspel har funnits i många kulturer. Till exempel i Kina, Japan och bland Nordamerikas indianer. Indianerna lärde det till de tidiga engelska nybyggarna i de amerikanska kolonierna. Det blev ett populärt sällskapsspel för ungdomar under koloniala och viktorianska eran. En version av plockepinn hette mikado och fördes från Ungern till USA 1936.

GAF 64 Super 8 filmkameror. Super 8 var ett filmformat som lanserades av Kodak 1965 och hade sin storhetstid på 1970- och 1980-talet. Filmen låg i en kassett vilket underlättade hanteringen. Varje kassett innehöll 15 meter film vilket motsvarade 3 minuter och 20 sekunder filmat med 18 bilder per sekund.

Scalextric racerbana. Det brittiska företaget Scalextric startade sin verksamhet i slutet av 1950-talet och ägs idag av Hornby.


Reklam om Hästböckerna. Böckerna om Bess och Den svarta hingsten var ganska populära vid den här tiden uppfattar man det som. Bess skrevs av Maj Rehbinder, och Den svarta hingsten av Walter Farley.