måndag 5 maj 2014

Mat på mormors vis på 1940-1960-talet

All mat här är gjord efter autentiska recept från mitten av 1900-talet.

Kräftströmming: Man rullar strömming, saltar och lägger tomatskivor och dill på. Sen grillar man det i ugnen. Man gör mos av färskpotatis, salt, margarin och lite mjölk. Ärtorna kokas med salt. Till det har man lingonsylt.

Kåldolmar: Man blandar köttfärs, salt och vitpeppar. Ibland hade man i skorpmjöl eller ris. Man förväller kålbladen ett par minuter så att dom blir mjuka. Rulla färsen till avlånga bollar och lägg kålen runt. Tryck en tandpetare genom kåldolmen för att det ska hålla ihop. Lägg i lite vatten till sås i ugnskärlet. Grilla i ugnen i ca 175 grader i 45 minuter. Vänd efter halva tiden. Koka skalade potatis med salt. Gör sås av skyn, eventuellt mer vatten, soja, salt, vitpeppar och vetemjölsredning. Koka ärtorna med salt några minuter. Till det har man lingonsylt.

Kålsoppa med frikadeller: Frikadellerna görs av att man blandar köttfärs, salt och vitpeppar och rullar till bollar i köttbullestorlek. Skär vitkål i cirka 1 cm stora bitar. Koka kålen med salt och kryddpeppar i 10 minuter. Lägg sen i frikadellerna och koka 10 minuter till.

Köttbullar med sås och potatis: Köttbullarna görs av att man blandar köttfärs, gul lök eller rödlök, salt och vitpeppar. Man rullar dom till bollar och steker dom tills dom fått en brun färg. Man tar ur köttbullarna och häller lite vatten i stekpannan och kokar en sås av soja, salt, vitpeppar och vetemjölsredning. Potatisen skalas ibland och kokas hela med salt.Till det har man lingonsylt och inlagd ättiksgurka.

Nyponsoppa: På den tiden köpte man färdig nyponsoppa på burk för pulver fanns inte. Här har använts en liknande färdigköpt nyponsoppa i vätskeform. Man värmer nyponsoppan och häller den i en djup tallrik. Man vispar vispgrädde med lite socker och lägger ovanpå nyponsoppan tillsammans med några biskvier.