lördag 24 maj 2014

Mat på mormors vis på 1940-1960-talet

Maten är gjord 2014 efter autentiska recept från mitten av 1900-talet. På den tiden fanns det inte så mycket olika kryddor eller mat som nu, så maten kryddades ofta bara med salt, vitpeppar eller socker.

Pannkakor med blåbärssylt. Pannkakssmeten görs av mjölk, vetemjöl, salt, socker och ägg och steks med Milda margarin. Det kunde vara vilken sylt som helst. Ibland var det hemmagjord sylt av bär plockade i skogen. Tallriken och gaffeln är från samma tid och familj som recepten.

Pannkakor med lingonsylt. Samma pannkaksrecept som ovan men med lingonsylt istället.


Pepparrotskött med potatis. Koka eller ibland bryn oxkött. Gör sås av mjölk, pepparrot, salt och vitpeppar. Potatisen skalas och kokas hela med salt. Ibland var det skalpotatis. Spad från kokningen av köttet kunde användas till köttsoppa.

Plommonspäckad fläskkarré med potatis, sås, lingonsylt och gurka.Skär skåror i fläskkarrén och stoppa i katrinplommon i hålen. Salta och peppra. Häll i lite vatten i ugnskärlet till såssky. Grilla karrén i ugnen i ca 175 grader i 30-45 min tills den fått lagom färg. Skala potatisen och koka dom hela med salt. Ibland var det skalpotatis. Gör brunsås av skyn, lite mer vatten vid behov, salt, vitpeppar, vetemjölsredning och soja. Till det har man lingonsylt och ättiksgurka.

Stekt torsk med potatis och lingonsylt. Stek torsken med salt, vitpeppar och Milda margarin. Koka potatisen hela med salt. ill det har man lingonsylt.

Stekt strömming med potatismos och lingonsylt. Panera strömmingen med skorpmjöl. Stek den med salt, vitpeppar och dill. Koka skalad potatis med dill. Gör potatismos av potatisen, smör, mjölk, salt och vitpeppar. Häll mjölk i stekpannan där strömmingen stekts för att göra sky. Häll den över den upplagda maten på tallriken. Till det har man lingonsylt. Strö dill över moset.

Äppelkaka. Vanlig sockerkaka fast med små äpplebitar i också. Man kan ta rätt mycket äpple i. Här är kakan upplagd på en assiett från 1960-talet kanske. Det var samma familj som gjorde maten förr som ägde assietten.

Ärtsoppa med kokekorv. Den gjordes på färdigköpt ärtsoppa. Här har använts Felix, och dom hade kanske det på den tiden med. Man kokar kokekorv och lägger den egentligen på ett fat bredvid sopptallriken. Dom hade kokekorv förr speciellt när det inte var fläsk i soppan. Den djupa tallriken här kan vara från 1970-talet.