tisdag 27 maj 2014

Mat på mammas vis på 1970- och 1980-talet

Maten är gjord efter autentiska recept från den tiden.

Apelsinklyftor i en Tupperwareskål som hängt med från 1960-talet.

Blodpudding med lingonsylt. Man skär blodpuddingen i lagom tjocka skivor och steker den med Milda margarin. Upplagt på en röd glastallrik från 1970-talet som ägdes av samma person som recepten kommer från.

Blå band blomkålssoppa i en röd djup glastallrik från 1970-talet. Den ingick i samma servis som den flata tallriken i bilderna ovan och nedan.


Fläsk med löksås och potatis. Fläsket steks med salt och Milda margarin. Man tar ur fläsket och steker löken i samma stekpanna. Sen häller man i vatten, salt, vitpeppar, soja och vetemjölsredning. Potatisen kokas hela och delas på tallriken med gaffeln. Gaffeln är från 1960- eller 1970-talet, ägdes av personen som receptet kommer från och brukade användas till de röda tallrikarna på den tiden. Senare under perioden användes även bestick med bruna plasthandtag.

Fläskkotlett med potatis, sås, syltlök, ättiksgurka och lingon. Man steker kotletten med Milda margarin, salt och vitpeppar. Man tar ur kotletterna ur stekpannan och häller i vatten. Gör brunsås av skyn, soja, salt, vitpeppar och mjölredning. Potatisen skalas och kokas hela med salt. Delas därefter med gaffeln på tallriken. Syltlök, lingonsylt och ättiksgurka köptes färdiga i affären.