onsdag 1 oktober 2014

Mat på 1990-talet del 1

Maten fotades 2013-2014. Recepten, de vita tallrikarna och besticken användes när maten åts av samma person under 1990-talet. Sakerna köptes 1989 i IKEA. Här är mycket svensk husmanskost för vi åt inte så mycket utländskt på den tiden. Längre tillbaka var det ännu ovanligare.

Havregrynsgröt. Görs av Axa havregryn, strösocker och salt. Sen häller man Arla mellanmjölk över. En rätt som kom från föräldrahemmet från början.

Hemmagjorda bruna bönor med fläsk och potatis. Man låter torkade bruna bönor ligga i blöt över natten. Sen kokar man dom och kryddar med salt, socker, sirap och ättika. Potatisarna kokas hela med salt. Det skivade fläsket steks med salt. På 90-talet köpte man färdigskivat fläsk i platta plastpaket.

Hemmagjorda bruna bönor med falukorv och potatis. Man låter torkade bruna bönor ligga i blöt över natten. Sen kokar man dom och kryddar med salt, socker, sirap och ättika. Potatisarna kokas hela med salt och delas på tallriken. Man steker Scan falukorv i skivor.

Quaker kalaspuffar med Arla mellanmjölk. En rätt som kom från föräldrahemmet från början.

Kellog´s kornflakes, Arla mellanmjölk och strösocker. En rätt som kom från föräldrahemmet från början.

Kellog´s rice krispies, Arla mellanmjölk och strösocker. En rätt som kom från föräldrahemmet från början.

Kokkorv med potatismos, senap och vit sås. Kokkorven kokas med salt och kryddpeppar. Den skalade potatisen kokas hela med salt. Såsen görs av spadet från kokkorven, Arla mellanmjölk, salt och vetemjölsredning. Den här rätten har delvis ursprung i föräldrahemmet.
Korv Stroganoff med makaroner. Koka Kungsörnen makaroner med salt. Gör sås av stekt Scan falukorv i bitar, Slotts tomatpuré, Slotts senap, Arla filmjölk, salt, malen svartpeppar, vatten, vetemjölsredning. Detta receptet stod på Kungsörnens makaronpaket på 1990-talet.

Korvlåda. Denna är annorlunda för det är mat som mormor bjöd på. Och det är hennes tallrik och bestick som kan vara från 1970-talet. Jag vet inte exakt hur hon gjorde korvlådan men så här har jag gjort den i efterhand: Man blandar delad Scan hot dogs, Arla mjölk, ägg, vetemjöl, salt och gul lök till en lite salt och ganska tjock smet. Man häller den i en smord ugnsform och grillar i ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.

Makaronlåda / makaronpudding. Koka makaroner med salt. Häll bort vattnet och blanda makaronerna med vetemjölsredning, ägg, skinka, malen svartpeppar och salt. Häll det i en smord ugnsform och grilla i ugnen i 175 grader i 40-45 minuter eller tills den får lite brun yta. Ta på Felix ketchup. En rätt som kom från bamba på 1970-talet från början.

Mannagrynsgröt. Koka Axa mannagryn, Arla mellanmjölk, salt och strösocker enligt anvisningarna på mannagrynspaketet. En rätt som kom från föräldrahemmet från början.

Nyponsoppa. Ekströms nyponsoppa i pulverform som man kokar. Ej kallrörd alltså. Bryt sönder Wasa husman knäckebröd och strö över. En rätt som kom från föräldrahemmet från början.