tisdag 20 oktober 2015

Bambamat på 1970-talet

Dom här måltiderna gjordes i skolmatsalar i Göteborg 1973. Dom är hämtade från en lista i
Göteborgs-Posten som kom varje vecka på den tiden. Den kursiverade texten under bilderna är likadan som maträtterna hette i matlistan i GP.

Jag har inte tallrikar, bestick eller recept från den tiden så det är gjort på ett ungefär. Det är lika delar erfarenhet, gissningar och hämtat från nätet och ur kokböcker.

På den tiden stod man i kö och fick en gul plasttallrik, röd bricka och bestick. När man gick i lågstadiet stod man i en särskild kö och då hällde en bambatant upp maten åt en. Man fick skummjölk i en plastmugg. Och ibland var det apelsinjuice. Sen satte sig alla klasskamrater vid ett långt bord och åt. När man gick i högstadiet tog man maten oftast själv. Om det var nåt speciellt populärt hällde dom upp maten åt en. Och sen satte man sig bland de andra högstadieeleverna i en egen del av bamban. Men det var liknande tallrikar, bord och sånt som under de tidigare åren.


 Biffgryta med ris och vitkål.   Denna rätten serverades första dagen efter terminsstart 21 augusti 1973. I grytan har använts nötkött, lök, vatten, kalvbuljong, soja, svartpeppar och grädde. Till det är det vanligt matris och strimlad vitkål. Vitkålen, moroten och annat grönt som var till många maträtter kallades för råkost på den tiden. 


 Fiskbullar i dillsås med potatis och morot.  Här har använts Abbas fiskbullar i dillsås som värmts, potatis som skalats och kokats hela, och riven morot. Denna rätten återkom under 1970-talet och det var ofta så den serverades.  


Hälleflundra med citronsås och potatis.  Hälleflundra var svårt att hitta så jag har använt Stillahavsflundra. Den har stekts och saltats med vitpeppar. Potatisen har skalats och kokats hela. Citronsåsen är gjord av Arla mjölk, grädde, citronjuice, svartpeppar och fiskbuljong.

Här finns fler maträtter.

Här är bilder från Toleredsskolans bamba på Hisingen från 1979-1980: